Minister vil holde øje med andelspenge under bordet

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) kalder det dybt uacceptabelt, at københavnske andelsboliger handles med penge under bordet. Han påpeger, at det kan give fængselsstraf, og han vil holde øje med problemet.

Sorte penge er igen på spil i andelsboligmarkedet. Modelfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der flyder masser sorte penge rundt på det københavnske andelsboligmarked, men umiddelbart er der ikke politisk flertal for at stramme reglerne. Dog siger den ansvarlige minister, at han vil holde øje med udviklingen.

Som Berlingske Business beskrev lørdag, har de store prisstigninger på de københavnske ejerlejligheder medført en gråzone blandt andelsboligerne, hvor tusindvis af kroner ulovligt skifter hænder under bordet, når boligerne handles.

Andelsboliger er lovmæssigt underlagt maksimalpriser, men flere og flere andelsbolighavere i København udnytter den store efterspørgsel ved at kræve sorte penge ved siden af købsprisen.

Det forsøges ofte skjult ved, at sælgeren forlanger, at køberen ud over prisen på lejligheden betaler eksempelvis 100.000 kr. for en gammel stol eller et skab.

Andelsboligmarkedet hører under Er­hvervs-­ og Vækstministeriet, og her er minister Troels Lund Poulsen (V) yderst kritisk over for metoden. Han ser dog på nu­værende tidspunkt ikke behov for at stramme lovgivningen på området.

»Jeg synes, at det er dybt uacceptabelt, hvis det foregår som beskrevet. Reglerne blev strammet i 2005, så der både kan gives bøder og fængsel i op til fire måneder for det. Men hvis man skal lovgive yderligere, så må man tage udgangspunkt i konkret viden, og jeg er ikke bekendt med, at det er et udbredt problem,« siger Troels Lund Poulsen.

I øjeblikket benyttes de sorte penge primært i København, hvor priserne på ejer­lejligheder er steget mest, fortæller boligmæglere til Berlingske Business.

Men det er svært at fastslå omfanget, da der er tale om en strafbar handling. Derfor vil ingen stå frem og sige, at de som sælger af en andelsbolig har forlangt penge under bordet.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen opfordrer til, at man indberetter det til myndighederne, hvis man hører om eksempler på, at der benyttes penge under bordet ved andelsbolighandler.

Gå til Erhvervsstyrelsen

»Jeg synes, at man skal kontakte Erhvervsstyrelsen, hvis man får kendskab til, at det foregår. Det vil være det rigtige at gøre. På nuværende tidspunkt er vi ikke der, hvor der skal lovgives, men jeg vil holde et øje på det,« siger Troels Lund Poulsen.

Også Socialdemokraterne hæfter sig ved, at det allerede er ulovligt at forlange penge under bordet. Det er heller ikke tilladt at omgå reglerne ved at kræve mange penge for et gammelt møbel.

»Man kan ikke vurdere et skab fra Ikea til 995 kr. til nu at være 40.000 kr. værd. Det er jo ren fup og svindel,« siger Socialdemokraternes boligordfører, Jan Johansen.

Tidligere har Venstre foreslået at sætte priserne på andelsboligerne fri men forslaget blev trukket tilbage efter beregninger af, hvor meget priserne på andelsboliger i så fald ville stige. Et af formålene med andels­boligsystemet er netop, at det skal sikre billige boliger.

Liberal Alliance går fortsat ind for at sætte andelskronen fri og lade markedsvilkårene gælde. På den måde undgår man gråzoner som penge under bordet og andelsboliger, der kun sælges mellem familiemedlemmer, har partiets boligordfører, Ole Birk Olesen, tidligere sagt.

S: Nej til frie priser

En frigivelse af priserne vil Socialdemokraterne dog ikke bakke op om, siger Jan Johansen.

»At slippe priserne løs, synes jeg, er fantastisk svært. Og det ødelægger hele andels­boligbranchen. Den skulle jo gerne sikre, at folk med lavere indtægter kan købe en bolig og have en andelsbolig,« siger Jan Johansen.

Men det sikrer systemet jo tilsyneladende ikke nu – i hvert fald ikke de mest attraktive steder. Hvis der kræves store beløb under bordet, holder det jo også folk med lavere indtægter fra at kunne få fat i boligerne?

»Det er rigtigt, men vi har strammet op og gjort det ulovligt, så det kan straffes. Jeg synes, at det er svært at sætte hele markedet frit. Så stiger priserne jo endnu mere. Men jeg har ikke den færdigsyede løsning. Jeg synes bare, at vi skal passe på andelsboligformen,« siger Jan Johansen.