Minister vil forbedre ratepensioner

Det skal være mere fleksibelt at have en ratepension - lovforslag på vej.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mest udbredte pensionstype i Danmark er ratepensioner, og de bliver om kort tid mere fleksible. Skatteministeren kommer i november med et lovforslag, der gør det muligt dels at flytte dem lettere, dels at forlænge løbetiden på dem - også efter udbetalingene er begyndt.

I dag ligger udbetalingsperioden fast på mindst ti år og højest 25 år, når udbetalingerne begynder. De fleste ratepensioner oprettes med en løbetid på 10 år, fordi de kan forlænges, men ikke forkortes. Men med stigende levetider for de fleste danskere risikerer mange at fanges på det forkerte ben med en løbetid på deres pension på kun 10 år - og dermed mange år tilbage uden pensionsudbetalinger.

Med en fleksibel udbetalingsperiode kan pengene strækkes længere, hvis helbreddet tilsiger et længere liv, end udbetalingsperioden oprindeligt var sat til.

Desuden skal flytning af pengene være lettere - også efter udbetalingen er begyndt.

Læs også: Minister skal svare på spørgsmål om malkning af din pension

Administrerende direktør i rådgivningsfirmaet Aon Consulting Peter Lindblad hilser lovforslaget velkommen.

"Vi vil jo gerne have fuld fleksibilitet og gennemsigtighed, så alle skridt i den retning er vi glade for," siger han.

En pension kan også med de nuværende regler flyttes under udbetalingen, men det skal være til et helt identisk pensionsprodukt.

"Det virker ikke i praksis - det kræver mange ressourcer til beregninger i både det afgivende og det modtagende selskab. og det betyder, at man ofte lader policen ligge. For eksempel livrenter er jo meget individuelle med forskellige dødsfaldsdækninger og så videre. Det burde være sådan, at en depotværdi kan flyttes uden for meget besvær," siger Peter Lindblad.

Pensionsselskaberne er internt enige om, at fristen for en flytning er den løbende måned plus 30 dage til at overføre en pensionsordning. Ellers skal det afgivende selskab betale en strafrente.

Den seneste ændring for ratepensioner var, at der højest kan indbetales 100.000 kroner årligt med fradrag.