Minister skyder forbrugerforslag ned

Realkreditinstitutternes prisstigninger er velbegrundede, lyder det fra ministeren.

Troels Lund Poulsen. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) freder realkreditsektorens prisstigninger og kan ikke se et behov for at gøre noget for at øge konkurrencen i sektoren.

»Vi har i Danmark et unikt system i sammenligning med andre lande via realkredit­institutterne, hvor boligejere har mulighed for at låne til en meget favorabel rente. Hvis man prioriterer at have fleksibilitet til at skifte rundt, skal man tage et banklån. Jeg synes ikke, der er anledning til at lave om på det system, vi har,« siger han.

Ministeren vurderer konkurrencesituationen blandt realkreditinstitutterne som udmærket, og de prisstigninger, der er gennemført over den seneste håndfuld år, er velbegrundede.

»Jeg har den holdning, at stigningerne i bidragssatserne er en effekt af den finansielle krise og den regulering, der efterfølgende er kommet. De skal skabe større polstring, og jeg tror generelt, at prisstigningerne harmonerer med behovet for polstring. Institutterne har interesse i at være konkurrencedygtige. Men risiko er også en del af det, så nogle af prisstigningerne skyldes også øget risiko, som vi for eksempel ser inden for landbruget,« siger han.

Troels Lund Poulsen afviser begge de forslag, som Forbrugerrådet har stillet til at forøge konkurrencen i sektoren.

Det første forslag er, at det realkreditinstitut, der hæver bidragssatsen, skal betale de omkostninger, forbrugeren har ved at skifte til et billigere realkreditinstitut. Det andet løsningsforslag bygger på, at administrationen af lånet kan flyttes til et nyt realkredit­institut, men uden at lånet indfries.

»Det første tager i bund og grund ikke højde for virkeligheden. Hvis man skifter institut, er der nogle transaktionsomkostninger ved at skifte obligationer. Og hvis det ikke er instituttet, er det andre, der skal betale. Der er ingen gratis frokost. Angående det andet forslag kan jeg ikke se for mig, at man kan gøre det, uden at lånet indfries. Jeg mener ikke, det er specielt realistisk. Hvis det var meget dyrt at låne penge i Danmark i forhold til andre lande, var vi nødt til at se på det. Men det er det ikke.«