Minister: Sådan beskattes lockout-ramte forældre

Langt de fleste forældre vil ikke blive beskattet, hvis de tager deres børn med på arbejde under en lockout af lærerne. Det forsikrer skatteminister Holger K. Nielsen.

Hvis arbejdsgiveren hyrer personale til at passe børn under skolekonflikten, kan det medføre skattepligt for medarbejderne, siger skatteminister Holger K. Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældre skal ikke være bange for at få et ekstra skattesmæk, hvis de under den forestående lockout af landets skolelærere tager deres børn med på arbejde.

Det fastslår skatteminister Holger K. Nielsen (SF), efter Berlingske har beskrevet, hvordan forældre i nogle tilfælde risikerer at skulle betale skat, hvis arbejdspladsen hjælper til med børnepasning under lockouten.

»Langt de fleste mødre og fædre kan efter påsken trygt tage deres børn med på arbejde uden at skulle være nervøse for, at de efterfølgende bliver beskattet,« siger Holger K. Nielsen i en pressemeddelelse.

Han henviser til, at Skat på sin hjemmeside skriver, at man som udgangspunkt ikke bliver beskattet, hvis man tager sit barn med på arbejde.

I nogle tilfælde skal man dog betale skat af arbejdspladsens børnepasning, erkender skatteministeren. Det kan ske, hvis virksomheden har hyret ekstra arbejdskraft til at tage sig af børnene.

»Her kan det vise sig at være tilfælde, hvor medarbejderen bliver beskattet - simpelthen fordi, at der bliver tale om et personalegode, hvis pasningen pludselig medfører en større udgift for virksomhederne. Og det er der jo sådan set intet mystisk i,« siger Holger K. Nielsen.

Børnepasning er skattepligtig, fordi det anses som et personalegode på linje med belønningsmiddage og rejser, som ifølge Skats faste praksis er en rent privat sag. Men der er ingen krav om, at virksomhederne skal oplyse om reglerne, hvis de tilbyder børnepasning, skriver Berlingske.

»Der er ingen tvivl om, at det er meget venligt af firmaerne at tilbyde børnepasning, men de bør huske at oplyse om skattepligten. Men mange ville jo nok ikke tænke over det, og som sådan er det jo ikke nogen rar nyhed. For selv om de ikke tænker skat ind i det, så gør Skat, og det er dem, som sender girokortene ud,« siger John Cederskjold Kierans, der er senior manager hos revisions-, skatte- og rådgivningshuset PwC, til Berlingske.

Muligheden for at blive beskattet for at få sit barn passet på jobbet har fået Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance til at kræve sikkerhed for skattefri børnepasning under lærerkonflikten.

»Det virker voldsomt, hvis man får et skattesmæk, fordi man i en nødsituation prøver at finde en praktisk løsning, hvor man kan passe sit arbejde, samtidig med at børnene bliver passet,« siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Det vil ifølge skatteministeren dreje sig om relativt få forældre, der risikerer at blive beskattet af børnepasningen, og han opfordrer virksomheder, der er i tvivl om reglerne, til at henvende sig hos Skat.

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi ikke skyder gråspurve med kanoner her og puster problemet unødigt op. De fleste almindelige forældre, der tager deres børn med på arbejde og giver dem lov til at se fjernsyn i mødelokalet eller drikke en kop kakao bag skrivebordet, vil jo ikke blive beskattet,« siger Holger K. Nielsen.

Kommunernes Landsforening har varslet en lockout af landets skolelærere efter påsken.