Minister er åben for at skrotte udskældt skatte-system

I en foreløbig analyse fremgår det, at Skat med inddrivelsessystemet EFI opkræver penge ulovligt. Skatteministeren vil ikke afvise, at EFI skal skrottes.

Foto: Nils Meilvang. »Jeg ser med meget, meget stor alvor på det her. Inddrivelsen af gæld i Danmark skal foregå på en effektiv og ordentlig måde, og lovgivningen skal naturligvis overholdes,« siger skatteminister Karsten Lauritzen.
Læs mere
Fold sammen

Skat opkræver systematisk penge fra danskere, selv om Skat godt ved, kravene er forældede, og det skal der rettes op på.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) melder sig klar til at tage de nødvendige midler i brug for at få styr på sagen. Også hvis det indebærer at skrotte det nuværende inddrivelsessystem EFI.

»Jeg ser med meget, meget stor alvor på det her. Inddrivelsen af gæld i Danmark skal foregå på en effektiv og ordentlig måde, og lovgivningen skal naturligvis overholdes,« siger han i en skriftlig kommentar.

Berlingske skriver mandag, at en endnu ikke offentliggjort rapport fra statens egen advokat, Kammeradvokaten, retter en sønderlemmende kritik af Skat. Blandt andet fremgår det, at myndigheden systematisk opkræver penge fra danskere, selv om Skat godt ved, kravene er forældede. Det er Skats inddrivelsessystem, EFI, der ifølge Kammeradvokatens analyse overtræder loven.

»Det er jo ikke nyt, at der er store problemer med EFI. Og som jeg også tidligere har sagt, må vi formentlig forberede os på større afskrivninger, end der hidtil har været fremme,« siger Karsten Lauritzen.

EFI bliver af nogle kaldt »7-9-13«, fordi systemet først skulle være implementeret i 2007, dernæst 2009, mens det endelig kom i brug i 2013, hvor det fra starten var behæftet med fejl. Skat har blandt andet måttet opgive at inddrive store summer af gæld på grund af forsinkelserne, og i februar 2015 igangsatte SKAT og Skatteministeriet så en analyse af IT-systemet.

Det er konklusionerne af denne foreløbige analyse, Berlingske har fået indsigt i. Skatteministeren afventer dog den endelig analyse, før han vil træffe beslutninger i sagen.

»Jeg er ikke endnu blevet præsenteret for analyser fra Kammeradvokaten eller Accenture, men som jeg har sagt før, er jeg klar til at drage de nødvendige konsekvenser, når jeg kender analysernes konklusioner. Også hvis det indebærer, at hele eller dele af EFI skal afvikles. Jeg er ikke bange for at træffe svære, men nødvendige beslutninger,« lyder det fra ministeren.

At Skat opkræver gæld ulovligt er blot en i rækken af dårlige sager hos myndigheden. Senest er det kommet frem, at Skat kan være gået glip af flere milliarder kroner, fordi svindlere uberettiget har fået refusion for udbytteskat.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm (V), er dog rystet over de nye oplysninger om skatteinddrivelse, og hun slår fast, at Venstres største prioritet er at sikre borgernes retssikkerhed.