Minikommuner overrasker med mange bolighandler

Længe har det stort set ene og alene været omkring København, at der har været massiv fremgang på boligmarkedet med flere handler og stigende priser. Men nu ses der pludselig en overraskende stærk fremgang i flere af landets mindre kommuner.

Idyllen og de lavere priser i provinsen som her på Samsø har tiltrukket flere boligkøbere efter lang tids stilstand. Foto: Jesper Møller Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er København og andre af Danmarks største byer, som trækker boligmarkedet frem. Sådan har det lydt gennem længere tid. Men nu lyder der pludselig helt andre toner.

Nye tal over antallet af handler med villaer og rækkehuse i år viser således, at de fem største byer i Danmark nu sættes til vægs af miniputter i det kommunale landskab. Det er således Samsø, Morsø, Kerteminde og andre mindre kommuner, der har haft den største fremgang i salget, men dog fra et lavt udgangspunkt.

Det viser en optælling, som ejendomsmæglerkæden Home har udarbejdet på basis af tal fra Boligsiden.dk for alle hushandler i perioden januar til august.

»Det er ganske opsigtsvækkende. Forklaringen er, at de bedre tider på boligmarkedet kom først til storbyerne. Men nu ser vi, at bølgen fra storbyerne breder sig til resten af landet, hvor flere tør købe bolig. Samtidig møder vi flere købere, der søger væk fra storbyerne for at få mere hus for pengene,« siger relationschef hos Home, Mads Ellegaard.

I hovedstadsregionen er markedet for hushandler vokset med otte procent indtil videre i år, og Københavns Kommune klarer sig kun gennemsnitligt med ni procent flere solgte villaer og rækkehuse. Topscorer i regionen er derimod Vallensbæk med en fremgang på 38 procent, Herlev med 30 procent og Egedal med 28 procent.

Aarhus holder et rundt nul – altså status quo, men højdespringeren er Samsø Kommune med 72 procent flere handler, mens Skanderborg rykker godt frem med 21 procent og Odder med 16 procent.

Stormer frem

I Nordjylland taber Aalborg en smule med et fald på to procent, mens Morsø og Rebild stormer frem med 32 procent flere solgt-skilte på husene i år. På Fyn viser Odense de bedste takter blandt storbyerne med en fremgang på 17 procent. Med til historien hører, at fremgangen i Odense også er kommet lidt senere end i de andre storbyer. Men det er intet af regne med Kerteminde, der har oplevet 44 procent flere handler, Ærø 38 procent og Faaborg-Midtfyn 32 procent. Fyn er samlet set fin med en fremgang på 12 procent.

Esbjerg må også se sig slået af flere kommuner i Sydjylland. Billund vokser med 36 procent, og i Varde er der skrevet under på 16 procent flere købsaftaler.

På landsplan er der seks procent flere hushandler, og der er fremgang i 71 kommuner, i tre kommuner er det uændret, mens 24 har færre handler.

Mads Ellegaard kalder det et markant skifte og et bevis på, at der er bred fremgang på boligmarkedet. Men han fremhæver samtidig, at der fortsat er tale om et skrøbeligt boligmarked mange steder.

»Flere steder sker fremgangen fra et lavt niveau, men tendensen er vigtig,« siger han.

De flere bolighandler skyldes sandsynligvis, at danskerne føler sig mere trygge omkring deres jobsituation og økonomi, samtidig med at renten er historisk lav, og priserne er på et rimeligt niveau.