Mindste nyudlån til boliger i 17 år

Tallene for udlån til boliger sladrer om, at der stadig er meget stille på boligmarkedet.

Foto: JENS NØRGAARD LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der foregår meget lidt nyt på boligmarkedet, viser realkreditsektorens seneste udlånstal. Udlånet steg i 3. kvartal med 3,6 mia. kr., og det er det mindste nettoudlån til boligejere siden 1995.

Der blev ganske vist optaget nye lån for i alt 72,8 milliarder kroner, men langt de fleste er altså gået til at omlægge eksisterende lån.

"Den svage udlånsvækst er overraskende i lyset af de seneste tal for boligmarkedet. Prisudviklingen ser ud til at have stabiliseret sig, og udviklingen i f. eks. antallet af ejendomme til salg og antallet af lånetilbud peger heller ikke i retning af en svækkelse af boligmarkedet," siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Han konkluderer, at boligejerne polstrer deres økonomier og afholder sig fra at optage tillægslån i forbindelse med konvertering.

Realkreditinstitutterne er dog ikke ramt så hårdt af det begrænsede udlån, fordi de mange konverteringer også skæpper i kassen. Det er blandt andet en ny bevægelse fra variabelt forrentede lån til fastforrentede lån, der giver aktivitet.