Mindst 160.000 boligejere vil tabe ved salg

En ret stor gruppe af danske boligejere, især omkring København, vil tabe formuer, hvis de skal sælge deres bolig her og nu, viser en optælling fra Nordea.

Billedet illustrerer ikke nødvendigvis boliger der vil tabe ved et eventuelt salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt op mod 160.000 især unge familier især i og lige omkring København er blevet stavnsbundet til deres bolig. De vil i hvert fald stå tilbage med et kæmpe tab, hvis de skal sælge deres bolig her og nu. Tabet vil for mange være på en halv million kroner eller mere endnu, især hvis der er tale om boliger omkring København, viser en analyse som Nordea har udarbejdet.

Det er stort set alle, som har købt lejlighed eller hus især i København inden for de fire til fem år, der har seriøse problemer. 

»I flere områder er priserne faldet med over 25 procent siden toppen i efteråret 2006. Det er en meget voldsom nedtur på så kort tid. Efter kartoffelkuren i midtfirserne, som var et meget kraftigt økonomisk indgreb, faldt priserne også med stor styrke. Men det skete over mange flere år,« siger økonom i Nordea, Troels Theil Eriksen. Han tilføjer, at en stor bid af alle lejligheder i København de senere åre er blevet købt af unge førstegangskøbere, der slet ikke har haft én øre til udbetalingen.

De har lånt alle pengene, ofte med lån uden afdrag, og kan havne med en meget stor gæld, hvis de tvinges til at sælge deres bolig som følge af skilsmisse, arbejdsløshed eller den stigning i ydelsen, som kan kommer på fleks- og rentetilpasningslån, hvis renten stiger. En typisk lejlighed i København kan let være faldet fra 3,5 til tre millioner kroner, således at sælger står til at tabe en halv million kroner eller mere endnu ved et salg. Det er en så stor gæld, at det kan ødelægge deres privatøkonomi årtier frem i tid.

Mange er også hindret i at flytte, hvis de får børn og derfor skal have større bolig. Situationen kan let blive endnu værre, hvis politikerne begynder at begrænse adgangen til at få lån uden afdrag eller flekslån, sådan som der er tale om. 

Så kan antallet af insolvente boligejere i værste fald stige til op mod 500.000, svarende til godt og vel hver tredje boligejer, viser beregningerne fra Nordea.

Tallene fra Nordea for hvor mange, der lige nu vil tabe penge hvis de skal sælge deres bolig, er endda et minimumsskøn. For andre analyser fra blandt andet Erhvervs- og Økonomiministeriet har skønnet, at helt op mod 20 procent af boligejerne vil stå tilbage med gæld, hvis de sælger deres bolig nu til de aktuelle priser. Det svarer til 300.000 familier. Så længe disse familier kan betale ydelsen på deres boliglån, behøver det dog ikke være noget problem. 

Men presses de af den ene eller anden grund ud i et salg, måske fordi de mister jobbet, kan det få alvorlige konsekvenser, ikke alene for den enkelte men også for realkreditten og bankerne, der så i værste fald vil få store tab.