"Min samlever vil ikke sikre mig"

Hans søn skal arve det hele, mener samleveren, og derfor kan kvinden i forholdet ende med fletningerne i postkassen.

Selv om hverdagen går godt, så nager det "J", at hendes samlever ikke vil lade hende arve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg er i den situation, at jeg siden 1995 har levet i papirløst forhold med en mand, hvis hus vi bor i. Vi har ikke fælles økonomi, og jeg har aldrig betalt til huset. Vi har fælles husholdning. Jeg har investeret i et sommerhus.

Nu kommer det svære spørgsmål: Min samlever har oprettet testamente, hvoraf det fremgår, at jeg kan blive boende i huset i tre år mod at betale forbrugsafgifter - el, varme og vand. Hans advokat sagde, at det var, hvad man kunne gøre, hvis man ikke ønskede, at vedkommende skulle arve.

Min samlever har én søn, som skal arve det hele. Et kontant beløb ved død er blevet diskuteret, men ikke accepteret.

Hvad gør jeg bedst i: At flytte nu og etablere mig, så jeg ikke står som 80-85 årig med fletningerne i postkassen og skal starte fra "scratch" - eller blive boende og håbe på en lejebolig til den tid?

Selvfølgelig kan jeg også falde bort før ham, men det drejer sig jo om tryghed i hverdagen. Jeg er i tvivl, da vores hverdag er ok, men utrygheden går mig på. Jeg er 63 og han 68.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad "man" gør i sådanne tilfælde.

Med venlig hilsen J.

! Det er et vanskeligt spørgsmål, fordi der er mange følelser i det. Et godt råd til dig afhænger af et nærmere kendskab til jeres økonomi og forhold i øvrigt.

Er det realistisk, at du ved at flytte kan nå at spare op, som du skriver? Kan du ikke gøre det også, når du bliver boende? Hvad er sønnens situation nu og på sigt? Kommer der pensioner eller forsikringer til udbetaling ved død, og hvem får sådanne beløb?

Der er mange ting at overveje.

Mit råd er: Gå sammen med din samlever til en advokat, der har empati, og tag så en snak om jeres muligheder, ønsker og behov. Lad advokaten være den neutrale, der kan hjælpe jer til at få talt om de svære ting.

Du kan måske mene, at det er en lidt dramatisk vej – hertil vil jeg sige: Det er endnu mere dramatisk at overveje at droppe forholdet, uden du har afprøvet denne mulighed. Held og lykke dermed!

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk