Millioner af kreditkort misbrugt

Gigantisk misbrug og svindel med kreditkort i USA - danske kort involverede i undersøgelse.

Foto: Foto: Colourbox. Millioner af kreditkort ramt af svindel i USA
Læs mere
Fold sammen

Der er ingen tvivl om, at masser af danske kreditkort er blevet brugt i USA i den periode, hvor en gigantisk sag om hacking og svindel med kreditkort formentlig har fundet sted. Men om de danske kort er misbrugt, står foreløbig hen i det uvisse.

"Vi har ikke noget overblik. Men vi er i dialog med Visa. Vi er ikke i tvivl om, at danske kort er involverede i undersøgelsen. Men om de er misbrugte, ved vi endnu ikke," siger pressechef Søren Winge fra PBS, der overvåger og indløser betalinger for bankerne, der udsteder af betalingskort.

Men selv om danske kort skulle være blevet misbrugt, er der ingen grund til at frygte økonomisk ruin. I tilfælde af svindel dækkes forbrugerens tab ubegrænset og uden selvrisiko, oplyser Søren Winge.

Det er den amerikanske udbyder af betalingssystemer Heartland Payment Systems, der har opdaget et såkaldt snifferprogram på en af virksomhedens maskiner. Det har afluret data fra et ukendt antal transaktioner med betalingskort og størrelsen på svindlen er potentielt enorm, da Heartland hver måned behandler i omegnen af 100 millioner transaktioner.

Det ondsindede program blev opdaget forrige uge efter advarsler om mystiske aktiviteter fra Visa og Mastercard, og nu er der igangsat en global efterforskning.

Det ligger ikke helt klart, hvad bagmændene har fået ud af anstrengelserne, for ifølge Heartland har hackerne hverken fået adgang til personnumre, kortkoder, adresser eller telefonnumre.

Men de kan have fået fat i langt mere indbringende informationer: Såkaldte Track 2-data fra kortenes magnetstribe, som kan bruges til at kopiere et kort.

"Dette ser ud til at blive den største sag nogensinde," siger analytiker Avivah Litan til Computerworlds nyhedstjeneste.

Et tegn på det er en stigning på 20 procent af små donationer til velgørende organisationer, hvilket betegnes som en metode hackere ofte bruger, når de skal finde ud af, om et kort virker.