Millioner af danskere skal have nyt Dankort

3,5 millioner gamle Dankort holder op med at virke i år - det kan give problemer med faste betalinger, som mange danskere ikke har overblik over.

Foto: Bax Lindhardt
Kig lige på dit Dankort. Det udløber sandsynligvis i år. Det gør tre en halv million Visa/Dankort, for i 2012 skal de chip, der blev indført som standard på alle dankort i 2004, erstattes af en nyere model. Det kan give problemer med alle tjenester og abonnementer, der er bundet til kortnummeret, også selv om kontonummeret er det samme. Dermed kan stribevis af danskere få problemer med abonnementet hos teleselskabet, bogklubben eller Brobizz-ordningen over Storebælt og Øresund. Udskiftningen af de 3,5 millioner kort finder sted løbende hen over året, og i gennemsnit dumper der mellem 300.000 og 400.000 nye kort ind ad danskernes brevsprækker hver måned. Samtidig bliver de eksisterende kort spærret. Dog vil der udløbe særlig mange kort op til sommerferien i juni og juli samt hen imod julemåneden. Nets, som udbyder betalingskortene, understreger, at branchen er meget opmærksom på at advare folk, hvis kort udløber i feriemånederne. »Det duer ikke at have et fremsendelsesbrev liggende i postkassen, når man er bortrejst, mens det gamle kort holder op med at virke. Bankerne vil forsøge at lægge udskiftningen lidt før, hvad angår de kort, der udløber i netop den periode,« siger Søren Winge. Den almindelige procedure vil være, at man modtager et udskiftningsbrev, et par uger før det gamle kort udløber. Brevet vil indeholde det nye kort, som skal aktiveres over telefonen eller i netbanken.

Flere udløbsbølger på vej

Det bliver ikke sidste gang, der finder en form for massedød sted blandt danske Visa/Dankort. Med udskiftningen halveres kortets levetid nemlig fra otte til tre eller fire år. »Da chippen blev indført i 2004, blev den kun brugt måske hver anden gang, fordi mange dankortterminaler stadig var sat op til at aflæse magnetstriben. Nu slides chippen hurtigere,« siger pressechef Søren Winge fra Nets. Med den nye, korte levetid vil det blive almindeligt med større bølger af kortudskiftninger med tre til fire års mellemrum. Og faktisk er det sikkerhedsmæssigt rigtig godt, fastslår han. »Det betyder, at vi får vasket tavlen helt ren med hensyn til kopiering og misbrug af kortinformation, og dermed vil alle kort være nye og sikre i en periode efter udskiftningen,« siger Søren Winge.

Forberedt i otte år

Produktion, personalisering og udsending af et betalingskort koster gennemsnitligt mellem 20 og 25 kr. pr. stk., og dermed er det en regning på op til 87,5 mio. kroner, som bankerne hænger på. Både banker og kortproducenterne har dog haft otte år til at forberede sig på henholdsvis udgiften og det øgede arbejdspres. »Selvfølgelig kan vi mærke det, men det har været planlagt længe, så vi er forberedte og gearede til kapacitetspresset,« siger Niels Henrik Andersen, der er adm. direktør hos Danmarks største kortproducent, Oberthur Technologies. At de mange kort skal udskiftes på én gang bunder i indførelsen af chippen i 2004, da den afløste kortholderens billede på betalingskortet. Kortene fik otte års levetid, men først i sommeren 2011 blev branchen enige om en ny chipstandard. Bankerne kunne derfor først begynde at udstede kort med en løbetid ud over 2012 i sidste halvdel af 2011. Så sent som i årets første seks måneder blev der udstedt kort med bare ét års levetid. Den nye chip giver mulighed for at validere pinkoden, når terminalen er offline. Det betyder, at kortet kan bruges normalt, selv om netværket er nede. Tidligere måtte butikkerne i den situation printe en kvittering, som kunderne kunne skrive under på - ligesom i tiden før chippen.