Milliardregning på vej til danske elkunder

Der skal installeres fjernaflæste elmålere, og det vil komme til at koste de danske elkunder omkring en milliard kroner, viser et notat fra Energistyrelsen.

Nye elmålere skal give energibesparelser, men i første omgang bliver det en udgift på over én milliard kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med støtte fra Enhedslisten har klima- og energiminister (R) besluttet at gennemtvinge installationen af knap 1,4 millioner fjernaflæste elmålere. Og det vil umiddelbart komme til at koste de danske elkunder godt en milliard kroner, viser et notat fra Energistyrelsen ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge ministeren vil de nye elmålere på den lange bane resultere i en gevinst for elkunderne, og han ærgrer sig derfor over, at en samlet opposition siger nej til lade energiselskaberne sende regningen for udrulningen af de såkaldt smarte elmålere videre til elkunderne.

»Det er jo et forslag, som kommer elforbrugerne til gavn. Også økonomisk,« siger Martin Lidegaard til avisen.

Ifølge ministeren viser beregninger, at de nye målere blandt andet vil øge konkurrencen på elmarkedet og få folk til at skære ned på elforbruget, hvilket sammenlagt ventes at betyde en årlig gevinst på 225 kroner for en typisk husstand.

Ud fra et forbrugersynspunkt synes Enhedslistens klima- og energiordfører, Per Clausen (Ø), »at den måde, vi har gjort det på, er fornuftig«.

Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt (V) mener, at det er en god idé, at elselskaberne skifter målerne ud, så længe de gør det inden for den økonomi, der er i selskaberne i dag.

»Besparelserne er efter vores opfattelse ret luftige. Vi tror ikke på, at folk automatisk sparer 200 kroner på elregningen, bare fordi de får en ny elmåler,« siger han til avisen.

I dag havner over halvdelen af danskernes elregning i statskassen, og smertegrænsen for, hvor meget elkunderne skal af med, er nået, mener landsformand for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær:

»Prisstigninger er ikke vejen frem. Er smarte elmålere en god idé, bør elselskaberne være i stand til selv at finde pengene«.

Siden 2009 er elprisen ifølge Jyllands-Posten steget med 15 procent, hvilket svarer til 1.155 kroner for en typisk husstand årligt. Martin Lidegaard vil ikke garantere, at danskernes elregning reelt bliver mindre.

»Jeg kan ikke garantere faldende elpriser, alene fordi priserne ikke kun afhænger af smarte elmålere. Men jeg vil godt stå på mål for, at udrulningen vil føre til øget konkurrence, og at det af sig selv vil drive priserne ned,« siger han til avisen.