Milliardplan skal redde Skat

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterer nu en kriseplan for Skat. Den indebærer 1.000 nye medarbejdere og en indsprøjtning på syv mia. kr. ekstra frem mod 2020.

Efter ti års massive nedskæringer er regeringen nu klar til at kaste milliarder efter Skat. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ti års massive nedskæringer er regeringen nu klar til at kaste milliarder efter Skat.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V), der er hårdt presset af en række skandalesager i Skat, vil fremlægge fredag en investeringsplan, hvor regeringen ifølge TV 2 lægger op til at tilføre Skat ekstra syv milliarder kroner frem mod 2020.

Den nye plan vil betyde, at der i 2020 vil være 1.000 flere medarbejdere i Skat end i dag. Ifølge TV 2 og Politiken vil Skat samtidig blive splittet op, hvor en række nye styrelser skal håndtere blandt andet ejendomsvurderinger og inddrivelse af gæld.

Regeringen lægger op til at finde de syv milliarder kroner i forbindelse med 2025-forhandlingerne.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Karsten Lauritzen, men han har tidligere løftet sløret for, at han ville tilføre et »anseeligt« milliardbeløb til Skat for at løse organisationens fundamentale problemer.

Besparelser »er gået for vidt«

»Man må nok konstatere, at effektiviseringsønskerne og besparelserne i Skat er gået for vidt. Den måde, man har udmøntet effektiviseringerne på, har ikke været den bedste og mest effektive måde. Man har taget nogle effektiviseringsgevinster hjem, og fyret nogle folk, før man havde et grundlag for det. Det skal man lære af, og det skal man ikke gøre igen,« sagde Karsten Lauritzen til Berlingske i juni.

Jørn Rise, formand for Dansk Told- og Skatteforbund, er som udgangspunkt positivt overrasket over, at regeringen har fået øjnene op for at investere i Skat.

»Men derudover er jeg nødt til at kende planen for os at se, om den efter vores opfattelse kan lykkes. Jeg håber, at man for en gangs skyld har afsat penge til at etablere de forskellige styrelser på en måde, så de får ordentlig grobund. Vi har fokus på, at der sker en faglig forankring, sådan at vi får den tillid til Skat genoprettet,« siger Jørn Rise.

Særligt det spektakulære kollaps i EFI-systemet, der skulle stå for inddrivelsen af al danskernes gæld til det offentlige, har givet problemer i Skat. Og netop det er en vigtig del i den nye plan for Skat:

»Der er flere store opgaver, der kræver at vi handler nu, men det er særligt vigtigt at inddrivelsen kommer i gang igen så hurtigt som muligt, så vi ikke efterlader borgere og virksomheder med det indtryk, at man ikke behøver betale det, man skylder til staten, kommunerne eller til andre offentlige myndigheder«, sagde Karsten Lauritzen i juni til Politiken, da han lancerede regeringens planer om milliardinvesteringer i Skat.