Milliarder i kontanter mister værdi

Hvis du ikke flytter pengene, bliver der mindre råd til rødvin.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt for mange danskere har penge stående som kontanter i et såkaldt pensionsdepot i deres bank. Faktisk står der næsten 65 milliarder kroner på en sådan kontantkonto, og langt størstedelen bliver mindre og mindre værd. Renten er nemlig så lav, at inflationen langsomt men sikkert æder værdien af pengene.

Partner i pensionsmæglerselskabet Bedst Pension, Gerner Abildtrup, råder de mange tusinde danskere med pengene stående som kontant indskud til at flytte pengene:

»Vi kan se, at to tredjedele af disse konti har en rente, som er lavere end inflationen. De mister altså værdi, så det er langt fra optimalt at have pengene stående her. Det kan gøres meget bedre,« siger Gerner Abildtrup.

Først og fremmest opfordrer han bankerne til at tage arbejdstøjet på:

»Der er tale om manglende rådgivning fra bankernes side. De burde tage fat i deres kunder og fortælle dem, at de er i færd med at udhule deres pensionsopsparing,« siger Gerner Abildtrup.

Læs også: Flyt opsparingen og få råd til en sportsvogn

Kapitalpensionskonti og ratepensionskonti i bankerne er mere udbredte, end de fleste er klar over. Faktisk indbetalte 787.000 danskere penge på denne type konti i 2008. I alt står der 292 milliarder kroner på disse konti – heraf altså 64 milliarder kroner som kontanter, og det er denne del, som bør flyttes.

Forbrugerrådet rådgiver aldrig danskerne om specifikke produkter:

»Men det siger sig selv, at selv små forskelle betyder meget i det lange løb med renters rente – især når alle vores egne modeller viser, at der går enormt mange penge gennem systemet, bliver det til store beløb alt i alt. Derfor handler det selvfølgelig om at tænke sig godt om allerede fra begyndelsen,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum.