Mette skulle dele med ukendte halvsøskende

Mangel på testamente betød, at arving gik glip af sin mors del af arven, som skulle deles ligeligt med ukendte halvsøskende.

Mette Weigands far havde to børn fra et tidligere ægteskab. Så pludselig var de fire børn, der skulle arve faderen. Foto: Claus Fisker
Læs mere
Fold sammen

Mange familier med sammenbragte børn kan skabe svære situationer for de efterladte, når forældrene dør, hvis der ikke er skrevet et testamente med fordeling af arv.

Den situation har 41-årige Mette Weigand Arendt fra Nørre Aaby på Fyn stået i, da hendes far som den sidste forældre dør i 2007. Moderen var død tre år inden, og faderen havde ønsket at sidde i uskiftet bo for at bevare barndomshjemmet.

»Min far havde været gift før og fik to børn, inden han mødte min mor. Da min mor døde, og vi var i stor sorg, havde min far ikke lyst til at skifte med os, fordi han ville blive i vores barndomshjem. Vi tænkte ikke nærmere over det, men da han døde, stod vi pludselig i den situation, at arven skulle deles i fire. Jeg stod som kontaktperson og spurgte en advokat, om vi kunne få halvdelen af arven fra min mor og så dele resten i fire med fars to børn fra første ægteskab,« fortæller Mette Weigand Arendt.

Men svaret var negativt. Nu skulle alt deles i fire med hendes søster samt de to halvsøskende, som de stort set ikke kendte.

»Min fars to første børn har vi ikke haft meget kontakt med, og der var jo en del skeletter i skabet i forhold til det. Vi er ikke vokset op sammen, og på den måde var det mærkeligt at skulle dele med nogen, som vi egentlig ikke havde lyst til at dele med. Og det var min søsters og mit barndomshjem. Men vi havde heller ikke lyst til at fremstå som grådige,« siger Mette Weigand Arndt.

Halvsøsteren frasagde sig arv, mens halvbroderen gerne ville have nogle ting fra hjemmet.

»Det blev meget materialistisk, men jeg havde det så svært med, at han skulle have nogle ting, at jeg bare lagde en nøgle og lod ham og hans kone gå rundt og vælge nogle ting,« siger hun.

Historien gentager sig

I dag står Mette Weigand Arendt selv i samme situation som hendes forældre, fordi hun har giftet sig med en mand, der har to store børn, hvorefter parret selv har fået børn.

»Men vi har ikke lavet testamente endnu, og der er ingen undskyldning,« siger hun.

Det er ikke prisen på 4.000 kr., der bremser noget. Og parret har også aftalt, at der skal skiftes med børnene, så de ikke risikerer en gentagelse af Mettes oplevelse.

»Vi har en mundtlig aftale om, at vi skal skifte med hinanden, så vores børn kan få deres arv efter deres biologiske forældre. Men vi skal også have på papir, at vi skifter med hinanden, og hvis det så koster, at vi må flytte fra en eller anden bolig, så er det det, vi gør,« siger Mette Weigand Arendt.Hvorfor har I ikke lavet et testamente endnu?

»Dovenskab. Vi føler os sunde og raske, ryger og drikker ikke, har et godt liv, og tanken om at dø ligger lidt fjernt. Men der er ingen undskyldning,« siger hun.

Men nu skal det ske, understreger Mette Weigand Arendt, for hvis forældrene via et testamente har fordelt arv og bestemt skifte af bo, så er det de brede skuldre, der har løftet en måske tung beslutning, som Mette Weigand Arendt udtrykker det.