Mere usikkert at satse på opsparing i murstenene til alderdommen

Vi sparer ofte op i boligen. Men praksis for udlån i boligen er nu strammet så meget, at vi skal til at tænke helt anderledes, siger økonomer.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Et godt gammelt råd lyder: Spar op i dit hus, og spis af murstenene, når du bliver gammel. Men det råd kan være farligt at efterleve, lyder advarslen fra økonomer og eksperter. Flere og flere ældre får nemlig et klart nej, når de spørger om lån i boligen – også selv om de har stor friværdi. Det skriver Politiken.

Selv borgere med flere millioner i friværdi i deres villa får nu afslag på nedsparingslån, og for eksempel Ældre Sagen får ofte henvendelser om sager, hvor forholdsvis velstående ældre ikke må låne i deres friværdi.


En undersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk peger på, at problemet også gælder selve det at optage et boliglån.


»Det er min personlige erfaring, at man som kunde ofte bliver afvist med begrundelsen »Du er pensionist«. Uanset formue. Det kalder jeg forskelsbehandling. Aldersforskelsbehandling«, siger Torben Strøm, formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, til Politiken.


Undersøgelsen fra Danske Ejendomsmæglere viser også, at de aldersbetingede afslag kan mærkes for kunder helt ned i 50’erne. Det kan komme til at ændre hele den måde, vi indretter vores økonomi på, vurderer Morten Bruun Pedersen, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk:


»Vi har som privatpersoner længe indrettet os, så vi har vores formue i bolig og pension. Det er det, man skal leve af. Hvis man som senior ikke længere kan få lov at låne hverken til eller i sin bolig, så skal hele den opfattelse laves om«, siger Morten Bruun Pedersen til Politiken.


Kontorchef hos Finanstilsynet Ulla Brøns Petersen giver ham delvist ret:


»Det er ikke snedigt at lægge alt an på, at man kan låne i friværdien, når man bliver gammel. Det kan være en risikabel strategi, for man er ikke garanteret et lån i friværdien. Nedsparing betyder jo, at man bliver boende i en ejendom, som man ikke løbende har indtægt til at bo i«, siger Ulla Brøns Petersen til Politiken og foreslår, at man alternativt sælger sit hus, så man ved, hvor mange penge man har at rutte med.