Mellem prisfest og ophørsudsalg: Sådan går det på det brede boligmarked

Det danske boligmarked handler ikke kun om ekstremernes kamp i bund og top. Det brede mellemlag oplever også prisstigninger.

»Det brede boligmarked har været i bedring over de senere år, og prisstigningerne er ikke længere forundt København og andre større byer,« siger cheføkonom hos Realkredit Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovedstaden fester, og Udkantsdanmark lider. En vel besunget vise, men det danske boligmarked er ikke kun en fortælling om yderpunkter.

For mellem bypriser på himmelflugt og vandkantsboliger til spotpriser, ligger der et mellemlag af villaer og rækkehuse, der hverken holder prisfest eller ophørsudsalg, viser tal fra Boliga.*

»Det brede boligmarked har været i bedring over de senere år, og prisstigningerne er ikke længere forundt København og andre større byer. Tværtimod er priserne i store dele af Danmark begyndt at stige,« siger cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Dyrere at købe

For mens salgspriserne er steget med 6,5 procent i de såkaldte bykommuner fra 1. halvår 2015 til samme periode i år, og de kun er 0,8 procent højere i yderkommunerne, så lander det brede boligmarked midt imellem.

Landkommunerne oplevede en procentvis stigning 4,3, mens den i mellemkommunerne var 2,9 procent, viser Boligas tal.

De stigende priser er ifølge Christian Hiligsøe Heinig ikke kun hjulpet på vej af de lave renter. Den øgede beskæftigelse har også stor betydning:

»At købe bolig er en af livets største investeringer, så selvom den lave rente er vitaminer for et trængt boligmarked, skal der være en grundlæggende tillid til, at vi kan blive boende. Den har vi, når vi ikke frygter arbejdsløshed,« siger Christian Hiligsøe Heinig til Boliga.

De enkelte kommuner

Det er da også mellem- og landkommuner nær større byer, der har oplevet de største prisstigninger.

I Esbjerg Kommune steg priserne med 18,4 procent fra sidste år til i år, mens de i Tårnby Kommune steg med 13,6 procent og i Billund Kommune 12,9 procent.

»Det er ringene i vandet, der får priserne til at stige væk fra storbyerne. Når det bliver dyrere at købe der, vil nogen vælge at komme længere væk og få mere for pengene, mens andre kan være tvunget, fordi de ikke har råd til at blive i byen,« siger Christian Hiligsøe Heinig.

Der er dog ikke fest i hver en afkrog af landet. Enkelte kommuner har således oplevet prisfald over det seneste år, viser tallene fra Boliga. Det drejer sig blandt andet om Nyborg, Stevns og Haderslev Kommune.

Her kan du se prisudviklingen i land- og mellemkommunerne

* Boliga har opgjort salgskvadratmeterprisen for 1. halvår 2015 og 1. halvår 2016. I opgørelsen over de enkelte kommuner er der kun medtaget kommuner, hvor der har været minimum 20 salg i perioden. Inddelingen i yder-, land-, mellem- og bykommuner er baseret på Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters kategorisering.