Masser af nye dårlige betalere

Flere og flere danskere kan ikke betale deres regninger, og deres restancer er steget med milliarder.

Foto: Foto: Colourbox

Antallet af danskere med forfalden gæld vokser voldsomt, og sammenlagt skylder privatpersoner og virksomheder omkring 3,8 mia. kr. mere til det offentlige end sidste år, skriver Børsen.

Flere og flere optages i RKI-registret over dårlige betalere, og det er blevet sværere for kreditorer at inddrive penge. I inddrivelsescentret for Skat, der står for at opkræve al gæld til det offentlige heriblandt manglende betaling af skatter, licens og underholdsbidrag, er der ingen tvivl om, at den økonomiske krise er med til at begrave danskerne i gæld.

"Vi kan konstatere, at restancerne over en bred kam er stigende over de sidste par år. Det hænger sammen med flere forskellige faktorer, men det er vores indtryk, at ikke mindst den samfundsmæssige økonomiske udvikling har betydet, at staten har større beløb til gode hos virksomheder og borgere," siger Helle Hemmingsen, viceskattedirektør i inddrivelsescentret i Skat, til avisen.

I første kvartal 2009 skyldte virksomheder og private samlet set det offentlige 28,9 mia. kr., hvoraf skatter og afgifter udgør 13,3 mia. kr., mens øvrige restancer til både stat og kommune var på 15,6 mia. kr.

Sidstnævnte omfatter især privatpersoner, der dermed skylder mere end 1,5 mia. kr. mere end sidste år til kommuner og stat for bl.a. betaling underholdningsbidrag, børnepasning og bøder til politiet. Og det er svært at kradse pengene ind.

"Det er vanskeligere at inddrive offentlige restancer, når likviditeten er anstrengt hos både borgere og virksomheder, og når pengeinstitutterne blandt andet begrænser kreditgivningen," står der i en nyere rapport fra inddrivelsescentret til Skatteudvalget.