Mange snyder sig selv for fradrag på 2.000 kr.

De mange boligejere, der konverterede lån i 2012 risikerer at gå glip af fradrag for en del af udgifterne.

Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange boligejere snyder sig selv for et skattefradrag, hvis de har konverteret deres realkreditlån i 2012. Ifølge Spar Nord glemmer mange boligejere fradraget for den såkaldte garantiprovision, som man typisk betaler til banken ved en konvertering og som er fradragsberettiget.
 
Det betyder ifølge banken, at de pågældende boligejere typisk kan få 2.000 kroner tilbage i skat.

»2012 har budt på flere konverteringsbølger, men mange boligejere glemmer ifølge KPMG og Spar Nord, at en af betydelig del omkostningerne ved konvertering af boliglån er fradragsberettigede. Derfor er det vigtigt at kontrollere årsopgørelsen for 2012, som SKAT gør tilgængelig mandag,« skriver Spar Nord, som desuden påpeger, at mange boligejere i første halvår af 2012 konvertere deres realkreditlån for i lyset af de fortsat historisk lave renter - mange af dem i øvrigt for at sikre sig en fast og lav rente i flere år, end de etårige flekslån giver.

Baggrunden for fradraget er den garantiprovision, som den konverterende boligejer som udgangspunkt betaler til banken som et gebyr for, at banken stiller garanti, indtil realkreditlånet er tinglyst, samt for renter til banken i perioden frem til lånet faktisk udbetales.

»Ved konvertering af et realkreditlån på 1,5 millioner kroner er det ikke ualmindeligt, at boligejere betaler i niveauet 6.000 kroner i garantiprovision, og det svarer isoleret set til at få mindst 2.000 kroner tilbage i skat,« påpeger Spar Nord.

Garantiprovisionen indberettes hverken af bank eller realkreditselskabet, så det er den enkelte boligejer, der selv skal indberette beløbet for at få fradrag. Og det glipper altså for mange, vurderer både Spar Nord og KPMG.

Boligkonsulent i Spar Nord Anette Pedersen oplyser, at i Spar Nord var omkring hver femte kunde med boliglån, som i løbet af 2012 konverteret eller omlagde  realkreditlån.

»Og selv om vi minder vores kunder om, at de selv skal indberette garantiprovisionen til Skat for at opnå fradrag, så er der mange, der glemmer det. Og derfor er det vigtigt at kontrollere sin årsopgørelse og få det ændret, da der kan være tale om ret store beløb,« påpeger Anette Pedersen.

Skat lukkede sin hjemmeside op for at se årsopgørelsen i weekenden, og fra i dag er det mulighed for at indtaste ændringer eller tilføjelser. Ifølge KPMG står garantiprovisionen i årsopgørelsens rubrik 44, hvis den er indberettet. Hvis ikke, så skal den angives som et negativt beløb i rubrik 39.

Oplysninger om betaling af garantiprovision fremgår af de dokumenter, som banken eller realkreditinstituttet har fremsendt i forbindelse med konverteringen.