Mange pensioner bliver ædt op af modregning

Mange tror, at de gør noget fornuftigt, når de sparer op til alderdommen. Men i virkeligheden gør de noget dumt, fordi staten blot trapper en række ydelser og tilskud ned, hvis man får en højere indtægt som pensionist.

De danske pensionsregler er så komplicerede, at de stort set er umulige at gennemskue for mennesker, der ikke er specialister på området. De medfører desuden, at det ikke nødvendigvis er en fordel at have sparet op til alderdommen, fordi der skal betales op til 88 procent i såkaldt sammensat marginalskat, og fordi der bliver modregnet i mange ydelser, hvis man har en indtægt. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange snyder sig selv stort, når de sparer op til alderdommen. Både ældrecheck, boligydelse, varmetillæg, folkepension og andre offentlige ydelser trappes nemlig ned, hvis man har indtægter fra pensioner af forskellig slags og herunder også ATP-ydelser. Men også hvis man modtager renter fra obligationer, udbytter fra aktier eller anden indkomst.

Værst set ud for enlige pensionister, som bor til leje, og som kun har en årlig indtægt ud over folkepensionen på mellem 40.000 og 65.000 kroner. De har en såkaldt sammensat marginalskat på tæt ved 88 procent, viser beregninger, som Ældresagen har udarbejdet for Berlingske Business.

Det betyder, at de kun kan beholde 12 kroner af hver ekstra 100 kroner, de får i indtægt.

Reglerne for, hvordan de offentlige ydelser trappes ned, er uhyre indviklede. Det sker faktisk efter et så kompliceret sæt af regler, at man nærmest skal være professor i jura og matematik på samme tid for at forstå det hele til bunds.

Seniorkonsulent Claus Blendstrup fra Ældre Sagen finder det da dybt beklageligt, at reglerne er så svære at forstå. For det gør det stort set umuligt for almindelige mennesker at finde ud af, hvordan de skal spare op og sikre sig i alderdommen.

»Det er stort set kun en computer, der kan finde ud af at regne dette ud. Det er kedeligt. For der skulle jo gerne være en mening med det, som vi foretager os, så vi kan gøre det rigtige. Men det er så godt som umuligt at regne ud, hvad man ender med at få i pension, og nemmere bliver det ikke af, at reglerne ofte bliver lavet helt om,« siger Claus Blendstrup.

Flere nye regler siden 2007

Især siden 2007 er der indført en række nye regler, som har øget modregningen i pensionisters egen opsparing og dermed hævet marginalskatten på den sidst opsparede pensionskrone.

Et eksempel er ældrechecken. Den er på 15.900 kroner årligt og gives kun til alle, der har en likvid formue på under 78.900 kroner. Men den modregnes med 34,2 procent af indkomster mellem 18.800 og 65.300 kroner. Det betyder, at også en person, som har den højst mulige ATP-ydelse, får sin ældrecheck trappet ned.

Har man således en indkomst fra ATP på højst mulige 24.246 kroner, skal man først trække bundfradraget på 18.800 kroner fra. Det bliver til 5.446 kroner, hvoraf de 34,2 procent svarende til 1.863 kroner skal modregnes i ældrechecken, sådan at man kun får 14.037 kroner i ældrecheck.

Tilsvarende er det med folkepensionens pensionstillæg, som er på 72.336 kroner årligt. Den modregnes dog med en anden sats, som hedder 30,9 procent af indkomster mellem 65.300 og 294.600 kroner for enlige og med 32,0 procent for gifte. Det betyder, at dette tillæg på tæt ved 6.000 kroner om måneden forsvinder, hvis man som enlig har en indkomst på mere end 294.600 kroner om året eller 24.550 kroner om måneden.

Boligstøtte for lejere og pensionistnedslag i ejendomsværdiskatten for boligejere aftrappes også i den øvrige pensionsindtægt.

Den højeste marginalskat på almindelig indkomst i Danmark er på 56 procent inklusive kirkeskat. I gennemsnit er den på 42 til 46 procent for almindelige lønmodtagere. Men en del pensionister betaler langt mere end dette, og det betyder, at incitamentet til at spare op til alderdommen er meget lille for personer, der rammes af aftrapningen.

Den sammensatte marginalprocent måler skatten på ekstra opsparing. Så selv om den sammensatte marginalprocent er meget høj, betyder det ikke, at pensionisten ikke får noget ud af at have sparet op til alderdommen.

Det betyder snarere, at incitamentet til ekstra opsparing er væk. Men også at det ikke kan betale sig til at blive længere på arbejdsmarkedet, sådan som regeringen ellers gerne ser.