Mange løber tør for pensionspenge

Tallene taler deres tydelige sprog: De fleste ratepensioner dækker ikke hele livet.

"Det er ærgerligt, at loven ikke er mere fleksibel, når folk nu gerne vil forsørge sig selv i den tredje alder," siger Jens Christian Nielsen fra Danica Pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at man ikke kan tygge smør og derfor ikke har brug for så mange penge. Men det kan også godt være, at man er frisk og rørig som 77-årig og derfor gerne vil sætte gebisset i en god bøf i ny og næ. Men rigtig mange vil ikke have råd til det, fordi deres ratepension ikke er justeret op til at dække den levetid, som vi efterhånden kan forvente og håbe på.

Tal fra landets største pensionsselskab Danica viser, at 63,6 af de ratepensioner, der er under udbetaling, kun løber over 10 år.

  • Andel 10-årig ratepension: 63,6 pct.
  • Andel 10-20-årig ratepension: 36,1 pct.
  • Andel over 20-årig ratepension: 0,3 pct.

Samtidig viser tallen i Danicas analyse, at ni ud af ti af de 65-75-årige kan forvente at blive ældre end 75 år.

”To tredjedele af vores kunder vælger at få deres ratepension udbetalt over 10 år.  Mange pensionsopsparere risikerer altså at løbe tør for penge, før de løber tør for et godt og langt liv,” påpeger cheføkonom i Danica Jens Christian Nielsen.

Når udbetalingen af en ratepension er gået i gang, så fanger bordet. Loven giver ikke mulighed for, at udbetalingsperioden forlænges, efter udbetalingen er påbegyndt.

Der er dog mulighed for at lægge hele ratepensionen om til en livrente – altså en pension med livslang ydelse – efter udbetalingstidspunktet er passeret.

Danicas tal viser også, at andelen af 10-årige ratepensioner er noget højere for pensionskunder bosat i det indre København og noget lavere for den øvrige del af hovedstaden, Nordsjælland og Østjylland.

”Det kan hænge sammen med, at pensionsopsparingen generelt er noget højere specielt i forstæderne til København og i Nordsjælland. Dermed er der "råd" til at strække ratepensionen lidt længere og på den måde kan du i mange tilfælde også undgå at betale topskat som pensionist,” vurderer Jens Christian Nielsen, som generelt anbefaler at sætte udbetalingsperioden af en ratepension til 20 år i kombination med en livrente.

Ifølge Danicas tal baseret på Danmarks Statistik,  så er antallet af danskere, der bliver ældre end 85 år, på 30 år fordoblet fra ca. 50.000 i 1979 til 100.000 i 2009.

”Hvis prognoserne holder, vil der om 40 år være ca. 350.000 danskere over 85 år mod ca. 100.000 nu,” siger cheføkonomen, der undrer sig over lovgivningen.

Reglerne i Pensionsbeskatningslovens paragraf 30 betyder, at bordet fanger, så snart den første månedlige rate er udbetalt i den valgte udbetalingsperiode.

Derefter kan ordningen ikke ændres, medmindre man vil trække pengene ud - en såkaldt førtidig udbetaling af hele pensionen, som koster en afgift på 60 procent.

"Det er ærgerligt, at loven ikke er mere fleksibel, når folk nu gerne vil forsørge sig selv i den tredje alder. En tredje alder som beviseligt bliver længere og længere for langt de fleste danskeres vedkommende," siger Jens Christian Nielsen.

Læs også: Pust pensionen op med stort fradrag