Mange flekslånere snyder sig selv

Indfrielse af flekslån i forbindelse med boligsalg kan blive en dyr fornøjelse. En typisk boligejer risikerer en regning på 125.000 kroner.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusinder af danske boligejere med flekslån kan få et mærkbart større provenu, når de sælger deres bolig. Men de går glip af solide gevinster, fordi de ikke er opmærksomme på en special egenskab ved flekslån, nemlig at de bliver dyrere at indfri efter den refinansiering, der sker automatisk efter f. eks. tre eller fem år.

Kursen stiger i forbindelse med refinansieringen, og ifølge salgs- og rådgivningschef Jimmy Wamberg fra rådgivningsvirksomheden BoFinans i Roskilde koster det i øjeblikket en overkurs på cirka 2,5 procent per år, der er tilbage inden en refinansiering. Og dermed kan mange boligsælgere med et flekslån, der løber mere end et år, lægge lånet om til etårig refinansiering, så indfrielsen bliver billigere.

"Når man har optaget et flekslån, så er det vigtigt at være opmærksom på næste refinansieringsdato, samt at disse lån kan være ekstremt dyre at komme ud af. Hvis man tager udgangspunkt i et F3 lån, og man f.eks. sælger boligen, når der er 2,5 år tilbage inden refinansiering, så vil det på et typisk realkreditlån på 2 millioner kroner koste omkring 125.000 kroner ekstra at indfri," forklarer Jimmy Wamberg.

BoFinans beskæftiger sig med aktiv gældspleje for private boligejere, og ifølge Jimmy Wamberg er boligejere med flekslån og salgstanker typisk ikke opmærksomme på, at de kan forøge deres provenu ved salget på denne måde.

Men det kræver selvfølgelig, at tidspunktet for refinansiering af lånet passer med, at boligen sættes til salg eller påtænkes solgt. Modsat de traditionelle obligationslån, som kan opsiges til en af de fire årlige terminer og indfries til kurs 100, så skal flekslån indfries til dagskurs, med mindre det falder sammen med en refinansiering.

Flekslån udstedes med forskellige refinansieringsperioder, men de typiske er 1, 3 og 5 år Og i forbindelse med refinansieringen er det stort set gratis at skifte profil til en anden refinansieringsperiode.

"Så jo længere refinansieringsperiode, jo vigtigere er det at få kigget på det, hvis huset skal sælges," siger Jimmy Wamberg.