Mange danske byer hænger fast i dyb boligkrise

Kun i én dansk kommune er huspriserne nu kommet op på samme niveau, som før boligmarkedet kollapsede. Det viser en opgørelse lavet af Nykredit.

Foto: Bax Lindhardt

Store dele af Danmark hænger fast i en dyb boligkrise, og hver niende danske kommune skal fordoble kvadratmeterpriserne, hvis det tabte skal indhentes, når der også tages hensyn til inflationen. Det skriver Jyllands-Posten.

Billedet ligger fjernt fra ejendomsmæglernes beretninger om stigende priser, og Nationalbanken konstaterede da også i sin seneste rapport, at boligmarkedet fortsat halter i store dele af landet trods stigende priser.

En opgørelse lavet af Nykredit viser, at priserne på landsplan ligger 17 til 18 procent lavere end før boligmarkedets sammenbrud. 44 kommuner er mere end 25 procent nede. Og så er der endda ikke taget højde for inflationen.

»Der kan gå mange år, før boligpriserne er tilbage på niveauet fra før krisen, og nogle kommuner vil formentlig aldrig nå op på det niveau igen. Der er et stort efterslæb, og i mange mindre kommuner står det stadig helt stille,« siger boligøkonom i Nykredit Joachim Borg Kristensen til Jyllands-Posten.

Kun i Aalborg er priserne tilbage på samme niveau som før krisen.

Sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen vurderer ifølge avisen, at »det faktisk ikke går særlig godt på det danske boligmarked.«

Han påpeger, at kamp om boligerne i for eksempel Aarhus og København ikke betyder, at det også går godt i byer som Hjørring eller Guldborgsund.