Mange boligejere tager nu ekstra lån i friværdien

Boligejere har i øjeblikket stor appetit på tillægslån, viser nye tal fra Realkreditrådet.

Foto: Kasper Palsnov

Det er atter blevet populært at belåne friværdien i boligen. Nye tal fra Realkreditrådet viser, at der i september blev givet 25.896 lånetilbud til danske boligejere og virksomheder. Det er en stigning på 4.194 i forhold til august.

De mange lånetilbud skyldes blandt andet en stor appetit på tillægslån, skriver Realkreditrådet i en pressemeddelelse.

»En stor andel af lånetilbud gives i dag til tillægslån, og omlægninger af lån fylder mindre end tidligere. Det kan skyldes, at mange boligejere allerede har udnyttet muligheden for at omlægge deres lån - særligt i kølvandet på de historisk lave renter i 2015,« siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

Og boligejerne bruger ikke friværdien til at holde forbrugsfest, påpeger han.

»Folk benytter oftest tillægslån til at finansiere forbedringer af deres bolig. En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Realkreditrådet, viser, at mere end 40 pct. af alle tillægslån går til investeringer i boligen,« siger Peter Jayaswal.

Ifølge boligøkonom Mikkel Høegh fra BRF Kredit er det lave renteniveau med til at øge interessen for tillægslån. I øjeblikket kan boligejere med friværdi eksempelvis få et tiårigt lån med 0,5 pct. i rente eller et 15-årigt med 1 pct. i rente - begge lån stort set uden kurstab.

»Disse låntyper er ganske populære alternativer til finansiering, hvis man ønsker at foretage forbedringer i boligen, men også hvis man ønsker at investere i større forbrugsgoder som biler og både,« skriver han i en kommentar.

Mikkel Høegh påpeger, at selvom danskerne stadig har travlt med at konsolidere, er der også stort fokus på at vælge det billigste lånealternativ, hvis man har behov for at låne.

»Det taler for et stigende realkreditudlån sammenholdt med alternativerne på markedet,« skriver han.