Mange andelsboliger i dødsgreb

Høje købspriser og komplicerede lån med stigende rente er en giftig cocktail for mange ejere af andelsboliger.

Foto: Foto: Colourbox

Tusindvis af andelshavere sidder i dag i en slem økonomisk spændetrøje, fordi de har købt deres andelsbolig, mens priserne toppede og samtidig har lån, som er svære at finansiere, skriver borsen.dk.

"Mange af de andelsboliger, der er stiftet fra 2005 til 2008, er i økonomiske problemer. Det er dem, der er stiftet, da ejendomsmarkedets priser lå højst. Langt de fleste blev stiftet med lånetyper som renteswaps, ellers kunne de ganske enkelt ikke få økonomien til at hænge sammen," siger Anne Marie Oksen, direktør for CEJ Ejendomsadministration til netmediet.

Tejs Carstensen, uafhængig rådgiver inden for økonomi- og risikostyring i andelsboligforeninger, er enig.

"Hvis du kigger på foreninger, der er stiftet i 2005 og 2006, så har de fleste økonomiske vanskeligheder," siger han.

Mellem 2005 og 2008 er der stiftet 16.245 nye andelsboliger, viser tal fra interesseorganisationen Ejendomsforeningen Danmark. Men Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark, mener ikke, at samtlige 16.245 andelsboliger er i økonomiske problemer.

Men generelt ser billedet mere problematisk ud for de nyere foreninger end for ældre.

"Vi har ikke noget belæg for at sige, at alle nyere andelsboligforeninger har en dårlig økonomi. Men vi har belæg for at sige, at i hvert fald en mindre del af de nyere foreninger har det sværere end de gamle, fordi de har lånt så mange penge, som der skal betales renter af hvert eneste år. Det gør, at de er mere begrænsede i deres rådighed," siger Torben Christensen.