Mærsk Mc-Kinneys private sølvsamling under hammeren

Pibekander, terriner og penneholdere fra 1700-taller er nogle af de sølvbelagte genstande som tilhørte Mærsk Mc-Kinney Møller, og som snart kan erhverves på auktion.

På billedet ses låget til ”Christiansø-bægeret”. Det er et sjældent dansk barok lågbæger af delvis forgyldt sølv. Mester Axel J. Krøyer, København 1732. Vurdering: 100.000-150.000 kr. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man har dekadente indkøbsvaner eller virkelig bare gerne vil lægge en bemærkelsesværdig gave under juletræet, kunne det måske friste at tage forbi auktionshuset Bruun Rasmussen, der til sin store juleauktion udbyder Mærsk Mc-Kinney Møllers private samling af dansk sølv fra 1700-tallet.

Ifølge auktionshuset indeholder samlingen højdepunkter som det forgyldte Christiansø-bæger, et sjældent dansk pragt-lågbæger, vurderet til at ligge på en pris mellem 100-150.000 kroner, der er prydet af en sjælden medalje med billedet af Christian V, der stammer helt tilbage fra Christiansøs befæstning.

Eller hvad med en pibekande i régence-stil fra 1731? Den kan også blive din for en pris i omegnen 80-120.000 kroner, som auktionshuset har vurderet kanden til.

Samlingen tæller desuden også en terrin fra 1750, kaffekander med sættebakker og et usædvanligt skrivetøj med penneholder, blæk og sandhus.

Bruun Rasmussens hjemmeside kan man se den fulde samling, og hvad hvert enkelt element er vurderet til.

Samlingen er helt særlig, lyder det fra auktionshuset. Den tæller først og fremmest dansk sølv fra første del af 1700-tallet, der er karakteristisk ved, at formen er "ligeknækket", hvilket giver sølvet et diamant-lignende udseende. Samlingen tæller desuden også sølv fra Frankrig og England, der ligeledes nedstammer fra 1700-tallet.

Eftersynet af herlighederne starter hos Bruun-Rasmussen torsdag d. 21 november, mens selve auktionen bliver afholdt onsdag d. 27. november.