Mæglere utilfredse med boligtal

Flere af landets største ejendomsmæglere sætter nu spørgsmålstegn ved de officielle tal for antallet af bolighandler. De tegner et alt for negativt billede og er sandsynligvis fyldt med fejl, vurderer de.

Opgørelsen over antallet af solgte boliger passer ikke, mener ejendomsmæglerne. Statistikken må være forsinket, for den stemmer ikke med deres erfaringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Uffe Weng

Landets to største kæder af ejendomsmæglere retter nu en massiv kritik mod de officielle tal for antallet af bolighandler, som Realkreditrådet og Realkreditforeningen udsendte forleden. Tallene viser, at der eksempelvis i hovedstadsområdet blev handlet 28 procent færre lejligheder og huse i andet kvartal i år end i samme periode året før.

Men hos EDC Mæglerne siger kommunikationschef Jan Nordmann, at deres tal peger på, at der har været en lille fremgang i salget på otte procent i hovedstadsområdet, mens nedgangen på landsplan er langt mindre, end Realkreditrådets tal viser.

»Falsk varebetegnelse,« kalder kommunikationschef hos Home, Niels H. Carstensen, da også de nye tal, som han mener tegner et for negativt billede af den faktiske udvikling.

»Årsagen er efter vores vurdering, at tallene fra Realkreditrådet er forsinket med op mod to måneder. Det vil sige, at tallene for andet kvartal reelt mere dækker over første kvartal. Statistikken bygger nemlig på oplysninger om, hvornår der bliver udbetalt et lån fra realkreditten, og det sker typisk to måneder efter, at et boligsalg er faldet på plads,« siger han.

Kæmpe forpligtelse

At samme grund mener han, at ejendomsmæglerne ofte og med urette beskyldes for at være for optimistiske. Det skyldes, vurderer han, at de ser på tal, der er meget nyere og dermed mere aktuelle end de officielle optællinger fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen.  

Jan Nordmann mener dog, at der er begået en fejl, og at Realkreditrådet og Realkreditforeningen af den ene eller anden grund må have glemt at få en del bolighandler med i deres statistik.

»Men er periodeforskydning forklaringen, vil jeg gerne kritisere Realkreditrådet for at komme med forældede tal og oven i købet at kalde dem for andet kvartal, selv om det reelt er første kvartal. Realkreditrådets tal tillægges stor værdi og har indflydelse på markedet. Derfor har de en kæmpe forpligtelse til at oplyse, hvis tallene er forældede og ikke omdøbe gamle tal til noget aktuelt,« siger Jan Nordmann.

Hænger ikke sammen

I Realkreditrådets seneste opgørelse for boligsalget fremgår det, at antallet af bolighandler i hele landet skulle være faldet 40 procent i andet kvartal af 2009 sammenlignet med andet kvartal af 2008.

»Det hænger slet ikke sammen med vores salgstal, der i andet kvartal kun viser et fald på knap 23 procent på landsplan i forhold til samme kvartal sidste år,« siger Jan Nordmann.

Realkreditrådets vicedirektør, Jan Knøsgaard, siger, at der bliver gjort alt for at gøre deres tal som gode som muligt.

»Det er kun omkring 70 procent af alle bolighandler, der er med i vores statistik. Handles der kontant eller med en anden finansiering end et realkreditlån, indgår det ikke i vores tal. Man skal nok også være varsom med at se for meget på niveauet for antallet af handler. Det er mere bevægelsen, som er interessant, eftersom det er en stikprøve, der er udtaget for at lave en prisstatistik,« siger Jan Knøsgaard.

Det endelige svar på, hvor mange bolighandler der har været i Danmark, kommer først senere på året fra Danmarks Statistik.