Mæglere: Banker er stadig stopklods

Tre ud af fire ejendomsmæglere mener, at bankpakken ikke har løsnet op for bankernes stramme kreditpolitik. Helt naturligt i en tid med prisfald, mener boligøkonom.

Boligmæglerne er frusterede over, at bankerne ikke altid siger ja til at finansiere køb af bolig, nu da interessen for at købe tilsyneladende er stigende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Bankerne agerer stadig i stor stil stopklods på boligmarkedet - sådan oplever en stor del af landets ejendomsmæglere det i hvert fald. Det viser en undersøgelse blandt medlemmerne af kæden RealMæglernes: 70 procent af mæglerne føler, at bankerne unødigt har blokeret for bolighandler.

"Der er meget stor interesse for at se på bolig. Visning af de boliger vi har til salg er steget med hele 25 procent siden starten af januar 2009. Og med ny rekord i sidste uge. Interessen har da også udmøntet sig i et stigende salg. Men salget kunne være langt større, havde det ikke været for bankernes fortsatte modvilje mod at låne penge ud. Rigtigt mange bolighandler blokeres således fortsat af, at bankerne lider af granatchok,"  siger direktør Niels Brandt fra RealMæglerne.

De faldende priser, den faldende rente og de markante skattelettelser har ellers gjort det langt billigere at købe ejerbolig, og derfor burde det være meget nemmere for boligkøbere at blive godkendt af banken, mener mæglerne.

Susanne Arvad, der er uafghængig økonomisk rådgiver, sagde i sidste uge til Dinepenge.dk, at folk føer sig stavsbundne, fordi bankerne og realkreditinstitutterne bestemmer, hvem der kan købe bolig - eller bare få ommlagt lånet for at udnytte de lavere renter: 

"Før i tiden var det bare en skrivebordsvurdering. De så på boligens størrelse, og hvilket kvarter den lå i. Spurgte kunden, om der var gjort noget ved boligen, og om han ikke lige ville låne lidt mere, nu han var i gang. I dag tager institutterne ud og ser, om der reelt er en ejendom, som de vil putte lånet i, og de har strammet meget op på långivningen," sagde Susanne Arvad.

Lektor og ekspert i boligøkonomi Jens Lunde fra Handelshøjskolen i København finder det imidlertid ikke så mærkeligt, at bankerne og realkreditten nu ser boligen nærmere an, inden der udstedes lån eller lånet lægges om.

"Der er rigtigt mange, som kommer ud af deres bolig med gæld, hvis de sælger nu, og så er det vel helt almindelig kreditpolitik, at de ikke nødvendigvis kan låne noget tilsvarende, når de køber nyt," siger Jens Lunde.

Realmæglernes direktør synes, at den stramme kreditgivning viser, at bankpakken ikke er rigtigt skruet sammen.

”Det bizarre er, at for to år siden, hvor priserne var på sit højeste, havde køberne ingen problemer med at få finansieret boligkøbet af banken. Men nu, hvor folks rådighedsbeløb er langt større, og hvor boligerne er langt billigere, er det langt sværere at få lov til at låne. Bankpakken burde have øget bankernes udlånslyst, men det har den tydeligvis ikke gjort," siger Niels Brandt fra RealMæglerne.

I sidste uge fastholdt Danske Bank og Nordea ellers over for Børsen, at det stadig er muligt at belåne de sidste 20 procent af boligen med et banklån - også selv om man altså ikke selv kan diske op med så meget som en krone i udbetaling. En positiv kreditvurdering er naturligvis en forudsætning.