Mæglere: Banker afviser stadig boligkøbere

Bankpakke II skulle sætte gang i dansk økonomi. Men det er ikke blevet nemmere at låne til ny bolig, fastslår ejendomsmæglerne i en ny undersøgelse.

Alt for ofte bliver denne situation ikke til noget - fordi bankerne har strammet så meget for kreditten, at hushandler falder til jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Det var meningen, at bankpakke II skulle få gang i bankernes udlån, så der igen kom gang i økonomien. Men nu råber ejendomsmæglerne op. For bankpakken har overhovedet ikke gjort det nemmere at låne til en ny bolig, skriver DR Nyheder.

Tværtimod, siger Steen Winther-Petersen, der er formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Industrien har beklaget sig, om nu er det også veldokumenteret, at boligkøberne også kan beklage sig. Der kommer simpelthen ikke penge over bankernes skranker, siger han til DR Nyheder.

Hele 80 procent af de godt 600 adspurgte ejendomsmæglere svarer negativt, når de bliver spurgt om, om bankpakken har gjort det nemmere at låne til en bolig. Faktisk oplever mæglerne, at en tredjedel af alle handler i sidste sekund bliver stoppet af banken.

- Og vi ser jo kun toppen af isbjerget. Der er helt sikkert mange flere, der har fået nej fra bankerne og derfor helt dropper at se efter en ny bolig, siger Steen Winther-Petersen, der er formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

I Finansraadet holder man dog fast i, at bankernes samlede udlån til boligforhold er steget med 6 procent det sidste år. Men for den enkelte kunde kan det opleves anderledes, erkender Susanne Schøtt, der er underdirektør i Finansraadet.

- Det er blevet sværere at låne, fordi risikoen for arbejdsløshed er blevet større. Det giver den enkelte kunde en ringe tilbagebetalingsevne. Så det er godt for kunden at få nej i stedet for, at han bagefter kommer i problemer, fordi han ikke kan betale tilbage, siger hun til DR Nyheder.