Mægler: Halvdelen af boligerne sælges under vurdering

Godt halvdelene af de danske boliger bliver i øjeblikket solgt til under den offentlige vurdering, har mæglerkæde opgjort.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I år er 52 procent af alle boligsalg i landet sket til en pris, der ligger under den offentlige vurdering. Især på Sjælland, hvor den faktiske salgspris i 78 procent af handlerne i 2009 har været lavere end den offentlige vurdering, oplyser EDC, som har gjort priserne op i 33.000 handler i 2007 til 2009.

"Med den prisudvikling vi har oplevet gennem de sidste 8 år kan de offentlige vurderinger, som fastsættes hvert andet år, ikke følge med," konkluderer kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann i en pressemeddelelse.

For eksempel er villapriserne i hovedstaden fra 2005 til 2006 steget med 30 procent og fra 2008 til 2009 faldet med 18 procent.

SKAT fastsætter vurderingen pr. 1. oktober og offentliggør dem i marts året efter.

Men skattestoppet betyder, at boligejerne ikke umiddelbart bliver berørt økonomisk af ubalancen mellem vurderinger og priser. Hvis det ikke havde været for skattestoppet - eller hvis det bliver ophævet - så ville 52 procent af boligejerne blive opkrævet for meget i skat.

Til gengæld beregnes tinglysningsafgiften ved en bolighandel af den offentlige vurdering eller salgsprisen, hvis den er højere. Og dermed bliver tinglysningsafgiften højere, end den burde være i forhold til salgsprisen.

Tinglysningsafgiften er på 0,6 procent.

EDC påpeger, at ekspeditionen af en tinglysning er den samme uanset boligens størrelse og prisklasse og nu tilmed foregår digitalt.

"Så det kan være svært at argumentere for at et boligkøb i Lyngby koster 24.000 kr. at få tinglyst, mens en tilsvarende bolig i Vestjylland kan tinglyses for 6.000 kr.," skriver Jan Nordmann.