Må værgen for en dement give gaver?

Grænserne er flydende, men i mange tilfælde kræver det statsforvaltningens tilladelse.

Som værge for en dement kan man kun give gaver af ubetydelig værdi - større gaver skal godkendes af statsforvaltningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SPØRGSMÅL ?

Min svigermors mor er blevet dement og er flyttet på plejehjem. Min svigermor ordner praktiske gøremål for sin mor, da hun ikke længere er frisk nok til at klare tingene selv.

Da min svigermors mor flyttede på plejehjem, solgte hun sin ejerbolig, og min svigermor forestod salget, som hun jo er bemyndiget til. Fra salget var et pænt overskud.

Efterfølgende blev min svigermor og hendes to søskende enige om, at min svigermors mor kunne forære de tre søskende et beløb.

Er det i overensstemmelse med lovgivningen som værge at beslutte at forære den forsørgedes penge væk? I mine øjne er hun ikke selv i stand til at træffe denne beslutning, da hun er dement, og at lovgivningen netop skulle beskytte den demente mod sådan noget.

Med venlig hilsen G.

SVAR !

Det fremgår ikke, om din svigermor er værge - og da hvilken form for værge - eller om hun agerer i henhold til en fuldmagt.

En fuldmagt kan og bør indeholde stillingtagen til spørgsmålet, men jeg forstår dit spørgsmål sådan, at det ikke er tilfældet.

Hvis din svigermor er værge, så kan hun give gaver af ubetydelig værdi. Går gaven ud over dette, skal værgen indhente Statsforvaltningens tilladelse.

Der er ikke fastsat nogen bestemt beløbsgrænse for, hvornår en gave har en ubetydelig værdi, men sædvanlige og almindelige gaver til jul og fødselsdage til personer, som den pågældende er knyttet til, kræver normalt ikke statsforvaltningens godkendelse.

Større gaver af indtægten kræver altid statsforvaltningens godkendelse.

Statsforvaltningen og Civilstyrelsen er tilbageholdende med at tillade sådanne gaver. Tilladelse gives normalt kun, hvis det efter sædvanlige forhold ville være naturligt at yde en gave af den pågældende størrelse til netop denne gavemodtager, og der foreligger en særlig begrundelse for gaven. Det kan navnlig være, at der før værgemålets iværksættelse er ydet lignende gaver, eller at gavemodtageren har økonomiske vanskeligheder.

Hvis gaven skal ydes af formuen, er statsforvaltningen og Civilstyrelsen særligt tilbageholdende med at godkende gaven.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk