Må forening straffe »dovne« medlemmer?

Deltager man ikke i foreningens fællesarbejde, pålægges man et ekstra kontingent. Er det lovligt?

Arkivfoto. Deltager man ikke i foreningens fællesarbejde, pålægges man et ekstra kontingent. Er det lovligt? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

?Grundejerforeningen har netop vedtaget at opkræve et ekstra kontingent hos medlemmerne på 300 kr., såfremt de ikke møder op til de to årlige oprensninger af den bæk, som løber gennem bl.a. vores område.

Videre orienteres vi om, at såfremt man møder op, tilbagebetaler foreningen de 300 kr. via næste års opkrævning.

Jeg undrer mig over fremgangsmåden og spørger derfor, om dette er »lovligt«? Det er selvfølgelig ikke beløbet, der er det interessante, men princippet,

Med venlig hilsen E.

!Ja, der er mange principper og principsager i grundejerforeninger. Jeg har en del sager om det, og i mange tilfælde giver det nogle ubehagelige følgevirkninger, som i nogle tilfælde aldrig helt forvindes.

Jeg vil derfor gerne indlede mit svar med noget, der kan se sådan lidt overfladisk eller »godt nok«-agtigt ud: Øv jer i voksen-voksen-samtaler. Brug dialogen som jeres fornemmeste værktøj. Undgå ultimative krav og se jeres grundejerforening som rammen om jeres fritid og fornøjelse.

Gør det til at sjovt sted at være og lad ikke juridiske diskussioner gøre jeres fritid til en forbandelse. Brug juraen til at forebygge uenighed, og opstår den alligevel, så brug en advokatmediator til at få løst konflikten så tidligt som muligt. Og gør det i afslappet stil.

Jeg forstår dit spørgsmål sådan, at der forlods opkræves 300 kr. Beløbet tilbagebetales så, når et medlem gør som pålagt og møder frem. Der udløses altså en præmie, som medlemmet selv har betalt.

Det giver noget omsætning i foreningen og en del arbejde for kasserer og revisor, men det er ikke ulovligt at indrette sig på den måde.

Foreninger skal være opmærksomme på, at der i »Lov om forsikring mod følger af arbejdsskade« står, at enhver, der her i landet udfører arbejde for andre, er forsikret under arbejdets udførelse. Det gælder, uanset om der udbetales løn for arbejdet, eller om man arbejder ulønnet.

Der skal derfor altid tegnes arbejdsskadeforsikring, når en forening beder medlemmer udføre arbejde, der falder udenfor, hvad et medlemskab normalt medfører af pligtarbejde. Hvad det så er, kan jeg ikke inden for brevkassens rammer svare på her.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk