Må forældre betale etablering af et »familiekollektiv«?

Der mange spørgsmål og mange faldgruber, når tre generationer vil flytte sammen under samme tag.

Et ægtepar overvejer at bygge en tagetage på deres datter og svigersøns hus og dermed indrette et familiekollektiv. Men de bør sætte sig alle fire og skrive spillereglerne ned, før de går i gang. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Læs mere
Fold sammen

? Min hustru og jeg har drøftet muligheden for etablering af et »familiekollektiv« med vores datter (vores eneste barn), svigersøn og barnebarn i deres hus. Tanken er at opføre en tagetage, som vi vil finansiere og flytte ind i.

Vores tanke er successivt at overføre omkostningerne/ejerskabet af overetagen over en årrække, svarende til den tilladte årlige skattefrie betaling til datter og svigersøn. Ideen er, at villaen i hele forløbet fortsat skal været ejet af min datter og svigersøn, blot at vi får lov at bo i overetagen.

Jeg er pensionist, min hustru arbejder et år stid endnu. Vi kan ikke overskue de skattemæssige/ejermæssige/grundskat/myndighedskrav om husleje med videre og søger derfor råd til den mest enkle løsning på vores måske vanskelige ønske?

Med venlig hilsen, P.

! Tak for dit spørgsmål, hvor du spørger, fordi du ikke kan »overskue de skattemæssige/ejermæssige/grundskat/myndighedskrav om husleje med videre«. Det forstår jeg rigtigt godt, for der er mange spørgsmål i sådan en sag.

Rigtige svar forudsætter et nærmere kendskab til sagen end de få linjer, du sender - og brevkassens rammer tillader ikke en egentlig sagsbehandling.

Når jeg bringer dit spørgsmål, er det, fordi det fint viser, at du er opmærksom på, at der vil være en række problemstillinger, som det er vigtigt at være opmærksom på. Og det vil jeg gerne hejse flaget for, idet juraen er god til at forebygge pro­blemer – mens den er meget ringe til at løse dem, når de først er opstået.

Det er derfor vigtigt, at du holder fast i spørgsmålene og finder svar på dem, hvilket du bør gøre sammen med din advokat og en byggesagkyndig.

Det vil være godt for jeres projekt, at I begynder med at drøfte, hvordan et familiekollektiv efter jeres mening skal organiseres og fungere. Hvilke ønsker og forventninger er der til rammer og indhold? Det vil være en sund proces at arbejde med at skrive tankerne ned. Skrivearbejdet vil klargøre det hele for jer – det, der er klart i hovedet, er ikke altid så klart, når det kommer på papir.

Hvordan skal jeres spilleregler være? Hvad må I, og hvad må I ikke, og hvordan skal I bære jer ad om økonomi, vedligeholdelse, ombygning? Hvad skal gælde, hvis I bliver uenige?

Processen vil belyse, om der er basis for at gå videre, og er der det, så kobler I advokat og byggesagkyndig på.

Til sidst kort om den »årlige skattefrie betaling« vil jeg blot bemærke, at det ikke er muligt på forhånd at aftale, at du og din hustru i en årrække vil give »skattefrie« gaver. Gør I det, så forfalder gaveafgiften her og nu, så I skal træde forsigtigt, og I bør finde en finansieringsløsning, som både I og jeres bank tror på.

Der er ikke nogen enkel løsning på jeres projekt. Kun hårdt og målrettet arbejde. Belønningen vil være, at I enten lykkes med jeres kollektiv, eller at I finder frem til, at det måske alligevel ikke er det rigtige for jer (alle). Held og lykke dermed.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk