Lyden af det gode kabel

Hi-fi. Et godt højttalerkabel er kostbart. Men hvor meget kan det betale sig at ofre? Vi prøver at lytte os frem. Priserne går fra 40 kr. pr. meter op til 6.000 kr. for en meter.

Ingen kæde er stærkere end det svageste led. Den læresætning er der mange sælgere af hi-fi, der lirer af, når kunden har købt et anlæg og så lige til sidst skal have to gange tre meter højttalerkabel med.

Her ender de fleste med at vælge en billig løsning, for man har jo lige brugt alt for mange penge på isenkrammet, og hvis konen finder ud af, at man også har brugt, hvad der svarer til prisen på en halv plasmaskærm på to stumper ledning, kan det blive en særdeles anstrengende weekend.

Da jeg selv købte mit nuværende anlæg blev det også dyrere end forventet, så jeg endte også med kabel til 20 kr. pr. meter, men mon ikke, der kan hentes bedre lyd ud af et par bedre højttalerkabler, spurgte jeg min lokale lydpusher på H. C. Ørstedsvej på Frderiksberg?

Han smilede det smil, som sælgere nu en gang har for vane, når de på rygmarven mærker, at en kunde helt uden deres hjælp er gået i fælden. Jeg låner derfor tre forskellige kabler med hjem fra samme engelske producent, Audio Note.

400 kr. for en meterFørst lytter jeg en god times tid på det nuværende kabel fra svenske Supra. Det lyder da fint nok, tænker jeg, mens jeg skifter til Audio Note til 400 kr. for en meter til hver højttaler. Forskellen er til at høre, men den er ikke så markant, som jeg nok havde forestillet mig. Der er lidt mere ro over lydbilledet, når der er mange instrumenter og diskanten er måske blevet en anelse mere luftig. Jeg lytter længe og intenst, men er ikke rigtig overbevist om den store forskel.

Jeg skifter igen. Denne gang til et, der koster 1.200 kr. pr. meter (Audio Note AN-La), og så sker der pludselig ting og sager med lyden.

Bassen er dybere, og der er mere luft omkring hvert enkelt instrument. Samtidig er der mere mellemtone og sangstemmer får flere nuancer, ligesom diskanten er mere luftig. Forskellen er markant, og mit gamle anlæg spiller ganske enkelt betydeligt bedre med kablerne. Jeg havde nok forventet en forskel, men at det var så hørbart, havde jeg ikke troet.

6.000 kr. for en meterDe to foregående kabler er begge fremstillet i kobber, men skal man ifølge eksperterne virkelig have kabler med sublim lyd, er der ingen vej uden om sølv i kablerne, men så begynder omkostningerne også for alvor at løbe løbsk. Så det er med en vis ærefrygt, at jeg slutter et sæt Audio Note A-SPe til mit lille Sugden Bijoux anlæg. Prisen er 6.000 kr. pr. meter for et sæt.

Det er en rystende oplevelse at høre forskellen. Med sølv er der ekstremt mange små detaljer i musikken, og instrumenterne er til at skelne fra hinanden, og svære sangstemmer står helt rent frem. Bassen er langt mere nuanceret og stereoperspektivet er klasser bedre. Flere gange skifter jeg mellem det dyre kobber-kabel og så det hundedyre sølvkabel. Forskellen er fantastisk, men sølvkablerne har også en bagside. De afslører nådesløst kvaliteten af selve optagelsen og dermed også kvaliteten af dit anlæg og de kabler, der er mellem signalvejene.

Konklusionen på denne lille afprøvning er klar nok. Det er med kabler som med så meget andet.

Høj kvalitet koster, og man kan sagtens høre forskel på et kabel til 40 kr. pr. meter og et til 6.000 kr. pr. meter. Om man også kan høre forskel fra Audio Notes sølv-kabel til 6.000 kr. og til topmodellen, der koster 52.000 kr. pr. meter, tør jeg ikke spå om.