Lunkent vand koster 20 liv om året

Nu kræver et flertal af Folketingets medlemmer bedre lovgivning, der skal sikre, at alle kan gå i bad - uden at være bange for at blive syge.

Hvis vandet i varmtvandsbeholderen ikke bliver varmt nok, trives de bakterier, der kan give legionella-infektioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

- Vi er chokerede over, at så mange danskere bliver ramt af, at vandet i hanerne er lunkent - det må ikke ske mere. Ordene kommer samstemmende fra Socialdemokraternes og Venstres forbrugerordførere.

Begge partier vil have undersøgt, hvordan det kan ske, at der mange steder ikke er styr på vandtemperaturerne.

Det varme vand er mere lunkent end varmt, og det giver optimale vilkår for legionellabakterier. De formerer sig hurtigt, og kan siden give en svær lungebetændelse.

- Jeg er rystet over at høre, at legionellabakterier dræber så mange. Derudover er der en masse sygdomstilfælde og sikkert også nogle, der slet ikke bliver registreret, siger Venstres forbrugerordfører Tina Nedergaard til DR Nyheder.

Hun vil undersøge, om der er hul i loven - og så vil hun sikre, at der er sanktioner over for dem, der ikke leverer en ordentlig varer til forbrugerne. Det handler om boligforeninger og fjernvarmeværker. Tina Nedergaard forestiller sig ligeledes, at der skal være bedre regler for at lave stikprøvekontroller af vandet.

- I dag skal forbrugeren selv betale, hvis man er i tvivl om, der er for mange bakterier. Det skal der laves om på. Det er helt utåleligt, at man kan risikerer at dø af at tage et brusebad, understreger hun.

Også Socialdemokraternes forbrugerordfører Benny Engelbrecht er foruroliget.

- Det er dybt uacceptabelt, at det nu er dokumenteret, at der er så mange, der dør af legionella hvert år, siger han.

Socialdemokraterne vil have nedsat et udvalg af eksperter, der skal komme med bud på, hvordan der kommer tjek på det lunkne vand.

- Der skal både kigges på, hvilke tekniske løsninger der findes. Og så skal der styr på lejeboligerne. Her er alt for meget bøvl med vandet. Så kommer der koldt vand ud af den varme hane - og lunkent ud af den varme. Det har jeg selv prøvet. Nu er det nok, siger Benny Engelbrecht.