Lugt af lig kostede køber dyrt

Klage over mægleren hjalp ikke køberen af en lejlighed i Vanløse.

Køberen af en lejlighed i Vanløse fik sig en aldeles ubehagelig overraskelse, da lugten af den forrige beboer var gennemtrængende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om skadespecialisterne fra ISS havde renset gulv og dørkarm med desinficerende midler, var stanken af lig gennemtrængede. Køberen af lejligheden så ikke anden udvej end at skifte gulve, dør og karme ud. Samlet regning: 10.383 kroner.

Det er essensen af en klage over mægleren, som ikke havde oplyst køberen om, at den tidligere lejer havde ligget død i lejligheden i mellem tre og fire uger. Det vidste sælgeren nemlig ikke, forklarede han - han havde blot fået lejligheden gjort ren, da beboeren blev fundet død, hævdede han.

Mægleren havde derfor heller ikke kunnet oplyse køberen om sagens rette sammenhæng - selv om der i skadesrapporten fra ISS står, at det ikke havde været muligt at rengøre gulvet tilfredsstillende, da ligvæske var trukket ned i træet.

Køberen havde tilsyneladende ikke undret sig over, at vinduerne konstant stod åbne. Det var naboerne, der fortalte om den tidligere lejers skæbne.

Et håndværkertilbud

Gulvet i to rum samt dør og karm imellem rummene måtte skiftes, og den næste lejers indflytning blev to måneder forsinket. I forbindelse med udbedringen kom håndværkerne oven i købet til at beskadige underboens elinstallationer, så den samlede udgift for køberen inklusive manglende husleje blev på over 20.000 kroner, anfører han i klagen over mægleren.

Mægleren gør opmærksom på, at lejligheden blev solgt som et håndværkertilbud, og at der blev givet et afslag på 40.000 kroner til udbedringer. Mægleren anfører desuden, at der sker mange dødsfald i hjemmet, og at det ikke nødvendigvis har indflydelse på ejendommens beskaffenhed. 

Desuden er det nærmest rutine, skriver mægleren i sine bemærkninger til nævnet, at et rengøringsselskab tilkaldes for at rense og desinficere boliger efter ældre eller syge beboere.

Krav til beviser

Klagenævnet ender i sin kendelse med at give mægleren medhold og afvise klagen.

Det kan ikke umiddelbart bevises, hvad sælgeren og mægleren har oplyst køberen, og derfor finder nævnet ikke sagen egnet til afgørelse. Køberen må derfor gå til domstolene og kræve erstatning af sælgeren, hvis han vil bruge mere energi på sagen.

Sidste år behandlede Klagenævnet for Ejendomsformidling 294 klager fra utilfredse købere. 126 sager blev afvist eller løst mellem parterne inden behandling. 104 gange fik klageren helt eller delvist ret, mens mæglerne vandt 34 sager.