Lokalbank tjener godt på SP-kunder

Vestjysk Bank lægger som den eneste bank i området et 300 kroners gebyr på udbetaling af kunders investerede SP -penge.

Foto: Foto: Claus Fisker. Vestjysk Bank tager et solidt gebyr for at slippe din SP-opsparing.
Læs mere
Fold sammen

Er du én af dem, der eksempelvis har investeret dine SP -penge i Ringkjøbing Bank-aktier, nu Vestjysk Bank-aktier, må du acceptere, at betale et stort gebyr for at få dine penge udbetalt.

For år tilbage blev det muligt at flytte SP -pengene fra ATP og over i eget pengeinstitut, hvor man så kunne investere i eksempelvis bankens egne aktier.

Da muligheden blev indført, forventede man, at pengene først kunne udbetales, når indehaveren fyldte 60 år. Som bekendt blev den mulighed ændret, da finanskrisen lagde sin klamme hånd på danskernes økonomi.

Regeringen gjorde det derfor muligt i et halvt år frem til den 31. december 2009 at hæve de opsparede penge. De, der har ladet pengene stå i ATP , kan hæve pengene efter at have betalt 35 procent af de første 15.000 kroner og 50 procent af beløb derover.

De, der har flyttet pengene over i eget pengeinstitut og købt aktier for pengene, kan for de flestes vedkommende nøjes med at betale skatten og det faste beløb på 175 kroner, som det koster at sælge værdipapirer, hvis de vil have pengene udbetalt.

Sådan er det i både Skjern Bank, Landbobanken, Nordea og Jyske Bank.

Men kunderne i Vestjysk Bank er ikke så heldige. Her tager banken nemlig som den eneste i Ringkøbing et ekspeditionsgebyr på 300 kroner for at udbetale kundens penge.

"Selvom det er folks egne penge, er det en del af vores samlede forretningspolitik, at vi vil have gebyr for det arbejde, vi gør," siger direktør Preben Knudsgaard og tilføjer:

"Det arbejde, som kunder selv kan klare på eksempelvis netbank, tager vi ikke gebyr for. Når året er gået, tør vi godt stille op til en gebyrsammenligning med andre banker."

Han mener i øvrigt, at Vestjysk Bank er modig.

"Nogen banker sætter en annonce i avisen, når de hæver renten. Vi facer vores kunder og fortæller dem det direkte," siger direktøren.