Lockout-børnepasning har indbygget skattesmæk

Nogle virksomheder har overvejet at tilbyde børnepasning til deres medarbejdere under den kommende lockout - men det kan koste en hel sommerferie i skatter.

Lock-outen er en realitet, og flere virksomheder overvejer at tilbyde børnepasning til deres medarbejdere, men det kan udløse et skattesmæk, hvis man ikke er opmærksom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når skolelederne låser dørene og sender børnene hjem, må forældrene finde alternative måde at få poderne passet på. For påskeferien varer ikke evigt, og selv om børnene nok ville nyde de forlængede fridage, er det langt fra sikkert, at forældrenes pengepung ville det samme.

Nogle virksomheder har overvejet at tilbyde deres medarbejdere at passe ungerne under den kommende konflikt mellem lærere og kommunerne. Men det kan udløse et skattesmæk til de ansatte, hvis pasningen ikke bliver indberettet korrekt.

Børnepasning er nemlig skattepligtig, fordi det anses som et personalegode på linje med belønningsmiddage og rejser, som ifølge Skats faste praksis er en rent privat sag. Men der er ingen krav om, at virksomhederne skal oplyse om reglerne.

»Virksomheden må faktisk gerne give medarbejderne et gode uden at fortælle om skattepligten. Medarbejderen opdager det så typisk senere i form at et skattesmæk,« siger John Cederskjold Kierans, senior manager hos revisions-, skatte- og rådgivningshuset PwC.

»Her er en meget stor forskel på, hvad man skal gøre, og hvad der ville være god stil at gøre.«

Dog er der en bundgrænse for goder på 1.000 kroner, men der skal ikke mange dages lockout til, før beløbet sniger sig op til at være skattepligtigt.

»Det bliver dyrt for virksomhederne at få deres medarbejdere til at lege børnepassere. Men hvad beløbet bliver, er svært at svare på. De fleste firmaer vil nok tænke i, hvad det kommer til at koste i pædagogløn eller løn til medarbejdere og så fordele omkostningerne ud på antallet af børn, som blev passet. Andet er næsten umuligt at regne på,« siger John Cederskjold Kierans.

Han opstiller et tænkt eksempel, hvor den daglige pris for pasningen sættes til at være 300 kroner. Det bliver 1.500 kroner i skattepligtige goder på en uge. Skatten af B-indkomsten vil ligge mellem cirka 600 og 750 kroner, da skatteprocenten ligger fra 38 til 51 procent.

»Med lidt grov hovedregning bliver det mellem 120 og 150 kroner om dagen i skat. Så det kan hurtigt løbe op, og pludselig så røg der en sommerferie,« siger John Cederskjold Kierans. 

Også i rådgivningsfirmaet Beierholm tror skatterådgiver Jesper Klysner, at virksomhederne skal ud i et større regnestykke for at få pasningen omregnet fra antal børn til kroner og øre.

»Når man går ind og tager sådan nogle goder, så kigger man oftest på markedsværdien af det gode. Typisk hvad medarbejderen har sparet ved at få passet sit barn, og hvad det ville koste i daginstitution eller børnehave, eller hvor barnet skulle have været. Dernæst vil man se på besparelsen for den enkelte, og det vil så være det, som er beskatningen,« siger han.

PwC har allerede fået henvendelser fra et par firmaer, der ønsker viden om skattepligten og mulighederne, og netop viden om reglerne er vigtig, for at virksomhederne får indberettet skat rigtigt og samtidig får oplyst om det.

»Det her er et område, hvor man ikke kan sige, at alle kender reglerne. Derfor er det vigtigt, at virksomheden har skatteviden, skattehukommelse og skattemoral,« siger John Cederskjold Kierans.

At virksomhederne vælger at overveje børnepasning er et godt signal at sende til medarbejderne. Det viser, at firmaet tager hjemmefronten alvorligt og gider bekymre sig om medarbejderne, siger John Cederskjold Kierans. Men samtidig er virksomhederne heller ikke interesseret i, at medarbejderne får ufrivillig ferie.

»Der er ingen tvivl om, at det er meget venligt af firmaerne at tilbyde børnepasning, men de bør huske at oplyse om skattepligten. Men mange ville jo nok ikke tænke over det, og som sådan er det jo ikke nogen rar nyhed. For selv om de ikke tænker skat ind i det, så gør Skat, og det er dem, som sender girokortene ud,« siger John Cederskjold Kierans.

Det er Jesper Klysner enig i, for laver Skat stikprøver senere, er det vigtigt, at der er styr på sagerne.

»Det kan godt give nogle udfordringer. Man kunne være så uheldig så at sige, at Skat kontrollerer det efterfølgende og efterbeskatter de medarbejdere, som har fået passet børn. Men det er selvfølgelig kun hvis virksomheden ikke indberetter det, at det er et problem.«