Lille investering - stor lyseffekt

Før i tiden brændte lamperne over spisestuebordet i rækkehuset døgnet og året rundt. Selv på

en højsommerdag. For sol og lys nåede ikke helt ind i midten af det 50 kvadratmeter store, dybe rum, der indeholder stue

og spiseafdeling. Nu tænder ægteparret i huset sjældent kontakten, for efter at de fik sat to store ovenlysvinduer

i tagfladen, vælter det ind med dagslys og solstråler.



At ideen om at bringe lyset ind i midten af opholdsrummene

opstod i netop dette gule murstenshus, er intet tilfælde. Husejeren, som ønsker at være anonym, er tømrermester

og har set utallige eksempler på, hvad ovenlys kan gøre for et rum. For at vise effekten i eget hjem, griber han fjernbetjeningen

og ruller persiennerne ned for begge vinduer og pludselig føles det som om en uvarslet solformørkelse rammer himlen.

Ikke sært, at ægteparret glæder sig over deres investering på omkring 45.000 kroner, som de også glædes

over om aftenen og om natten.



- Om aftenen nyder vi både stjernehimlen og Månen. Lige da vi havde fået sat

vinduerne i sidste sommer, undrede det mig, hvorfor der var lys i stuen midt om natten. Det viste sig at være Månen, der

skinnede ind, siger tømrermesteren.



Trods den åbenlyse fordel for beboerne i rækkehuset, var kommunen først tilbageholdende

med at give grønt lys for initiativet. De var bange for, at huset ville skille sig for meget ud fra de andre 13 ens huse i området.



-

Vi købte huset for syv år siden på grund af den smukke beliggenhed og på trods af den mørke stue og

spisestue. På det tidspunkt vidste vi allerede, at der skulle ovenlysvinduer i. Men det har været en lang proces at føre projektet

ud i livet. Først præsenterede jeg ideen for grundejerforeningens medlemmer, der alle syntes, at det var genial løsning.

Dernæst sendte jeg nogle tegninger og manipulerede digitalbilleder til kommunen, så de kunne få en få fornemmelse

af, hvordan det ville komme til at se ud. De var lidt træge, men så aftalte vi sidste sommer, at jeg kunne sætte

vinduerne i som forsøg, forklarer husejeren.



At sætte vinduerne i tog kun en uge. Der måtte et stillads til,

fordi tagfladen ligger hele seks meter over stuegulvet. Men det var en snild sag for tømrermesteren og hans folk, hvis arbejde

blev fulgt med stor interesse af alle 13 beboere i de omkringliggende rækkehuse. De lod sig gladeligt invitere indenfor for

at inspicere resultatet. Også kommunen kiggede forbi. Da de så, hvor diskrete de to kvadratmeter store vinduer fremstod

udefra, og hvor stor effekt de havde indenfor, besluttede man straks fra kommunens side, at de øvrige borgere naturligvis heller

ikke skulle leve længere i mørke. Sidenhen har syv ægtepar stået i kø for at få tømrermesteren

til også at bringe lyset ind i deres stuer.



- En af beboerne, der har boet her i over 20 år, udbrød, at hun

altid havde syntes, at hendes stue var mørk. Hun undrede sig virkelig over, at hun ikke selv var kommet på ideen. Det

skyldes nok, at folk ofte tror, at tingene er mere komplicerede end de i virkeligheden er, siger tømreren.







Berlingske

Tidende