Lige så billigt at have sommerhus som i 1999

Lave priser og billige lån betyder, at de månedlige låneudgifter ved at have et sommerhus i dag fylder det samme i budgettet, som de gjorde i 1999.

Den månedlige ydelse for at have et sommerhus er på niveau med, hvad man betalte i 1999, hvis man tager højde for, at vi er blevet rigere, viser ny opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home og realkreditinstituttet Realkredit Danmark (RD).

»Et sommerhus er blevet markant billigere og mere opnåeligt for flere danskere,« udtaler Mads Ellegaard, relationschef i Home, i en pressemeddelelse.

Kombinationen af de historisk lave renter på boliglån og de senere års massive prisfald gør, at man i dag kan slippe med en månedlig ydelse, der næsten er halveret i forhold til 2008, da sommerhusmarkedet toppede.

»Siden 2008 er den månedlige ydelse efter skat på det gennemsnitlige sommerhus faldet med cirka 43 pct. ved brug af et fastforrentet lån med afdrag - fra 7.205 kr. til nu 4.053 kr. Tages der højde for den højere disponible indkomst, er det reelle finansieringsfald på godt 50 pct,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, RD, i pressemeddelelsen.

Medregner man fremgangen i danskernes disponible indkomster, skal man tilbage til 1999 for at finde et år, hvor adgangen til sommerhusmarkedet har været lige så ’nem’ rent økonomisk som i dag, konkluderer RD og Home.

Selvom sommerhussalget i 2014 var det bedste i syv år fremhæver Home og RD, at sommerhusmarkedet i særlig grad er afhængigt af mere lyse tider på det øvrige boligmarked.

Mens både lejligheder og villaer på landsplan er steget pænt i pris i det forgangne år, især i og omkring de store byer, halter sommerhusmarkedet stadig bagud. Ifølge Realkreditrådets tal faldt det ligefrem med 5,4 pct., mens de nyeste tal fra Danmarks Statistik er mere optimistiske med en prisfremgang på 2 pct.

»Et sommerhus er i højere grad en hverdagsluksus og ikke en nødvendighed. Danskerne køber for at bruge sommerhuset selv og evt. supplere med udlejning i mindre omfang,« siger Mads Ellegaard.