Lette vine

Bagjul. Nu trænger vi til at få fedt og alkohol lidt på afstand

Januar måned er traditionelt spægelsen, lommesmerternes og slankekurenes måned.

På mad- og drikkefronten er mange stadig noget oppustede af for meget fedt, for meget sukker og for meget alkohol i julemåneden.

Til den fede julemad anbefalede mange vinskribenter herunder denne kraftige, alkoholrige, koncentrerede og sødmefulde rødvine. Det var der god ræson i, men det betyder samtidig, at det nok ikke er det, de fleste tørster efter lige nu.

Hvid januarDer er dem, der går så langt som til at holde såkaldt hvid januar hvid for hvid vand. Altså helt afstå fra at drikke øl, vin og spiritus i januar. Det er et forsæt, der bliver lettere at holde derved, at januar traditionelt er meget fattig på selskabelighed og andre fristelser.

Men måske man ikke ønsker at gå helt så vidt, men blot følge kroppens signaler ved at holde sig til vin i den lidt lettere genre. Typisk sådanne, som man måske mere kaster sig over i sommertiden.

Uden de fleste har lagt rigtig mærke til det, er vin de senere år blevet kraftigere på flere måder. For en generation siden var rødvin således normalt på en 11-12 procent i alkohol, nu vrimler hylderne med vin fra 13,5 til 15 procent. Og smagen er skiftet over i retning af tungere, fyldigere og mere solmættede vine af den type, vi får fra det sydligste Europa og fra flere af de nye oversøiske vinlande.

Svære at findeDe smager godt til traditionel, kraftig dansk kødmad, men både vore ændrede spisevaner og (måske) det varmere klima vil bringe de lettere rødvine og hvidvinene mere i fokus.

Blandt de røde vine er de lettere typer ofte lavet på druer som Gamay, Pinot Noir, Grenache og Barbera, og de vil typisk enten slet ikke være fadlagrede eller i alt fald kun meget moderat fadlagrede. De er såmænd slet ikke så lette at finde i supermarkederne, hvor de populære frugt- og alkoholbomber dominerer. Så går det bedre med lette hvidvine.

Ikke entydigtLette vine er tit mere raffinerede og elegante og let drikkelige end deres mere bastante fætre og kusiner. Og så har de den yderligere fordel, at man ikke bliver så døsig af at drikke dem. Man skulle ikke tro, at der var den helt store forskel i den henseende på en vin med et alkoholindhold på 14 procent og een på 12 procent. Men det er der prøv selv.

ErhvervsBladet har i denne uge bedt tre vinhandlere om at finde den letteste hvide og den letteste røde vin i deres sortiment og sende dem til bedømmelse. Samtidig var betingelsen, at de heller ikke vejede for tungt på januarbudgettet.

En af de deltagende vinhandlere sendte sammen med flaskerne et brev, hvor han skrev, at det såmænd havde været en ganske vanskelig opgave.

For hvad er en let vin? Begrebet er sammensat og ikke entydigt.

Nu skal man vel ikke købe sin vin efter alkoholindhold. Men det skader da ikke at skæve til det (det skal oplyses på etiketten). Denne gang angiver vi undtagelsesvis alkoholprocenten i testen.