Lene E: Boligsælgere er urealistiske

Sælgerne vil have tårnhøje priser, mens køberne venter yderligere prisfald. Der kunne komme mere gang i det hele, hvis sælgerne sænkede deres priser, vurderer økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen.

Lene Espersen opfordrer sælgerne til at sætte priserne realistisk, mens Nykredits koncernchef Peter Engberg Jensen mener, at der så småt er ved at komme gang i bolighandlerne igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen

En del boligsælgere har urealistisk høje forventninger til, hvad deres bolig er værd og kan indbringe ved et salg.

»De burde drøfte med deres ejendomsmægler, om prisen med fordel burde sættes ned, så der kan komme lidt mere gang i hele boligmarkedet med flere handler,« siger økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), som dermed råder en del sælgere af både villaer, lejligheder og sommerhuse til at sænke deres salgspriser.

»Men hvis der skal gang i boligmarkedet, er det også meget afgørende, at adgangen til at få lån i banken og hos realkreditten bliver bedre. I dag har mange svært ved at få et lån, og det er med til at skabe en meget fastlåst situation på boligmarkedet,« siger Lene Espersen.

Hun peger på, at der lige nu er historisk få bolighandler, men det skyldes også, at mange venter yderligere prisfald og derfor ser tiden an:

»Men den faldende rente og de lidt mere positive forventninger til fremtiden hos danskerne burde efterhånden trække boligmarkedet i gang igen. Men hvornår det sker, vil jeg ikke drømme om at gætte på,« siger Lene Espersen.

Koncernchef for Nykredit og formand for Realkreditrådet, Peter Engberg Jensen, vurderer dog, at det værste på boligmarkedet meget vel kan være overstået.

»Vi kan se, at vores udlån er steget lidt på det sidste. Ejendomsmæglerne omsatte også lidt mere i marts end i januar og februar,« siger Peter Engberg Jensen, som også er koncernchef for ejendomsmæglerkæderne Nybolig og Estate.

Han peger også på, at renten er faldet betydeligt på det sidste. Det samme er priserne. Derfor er boligbyrden, som måler hvor meget en ny bolig udgør af indkomster hos en førstegangskøber, faldet betydeligt.

»Boligbyrden er tilbage på samme niveau, som den havde før priserne steg meget eksplosivt herhjemme. Om det hele så snart begynder at gå opad er svært at sige. Men alle dem, der ikke bliver arbejdsløse nu, får et betydeligt ryk opad i økonomien i denne tid, som følge af de lavere skatter, stigende realløn, faldende renter, frigivelse af SP-penge og flere andre ting,« siger Peter Engberg Jensen.

Lene Espersen peger da også på, at det store flertal af boligejerne generelt har en sund økonomi.

»Men det er klart, at den seneste udvikling har betydet, at enkelte er mere udsatte nu end tidligere. Der er familier, der oplever, at deres bolig er mindre værd end den gæld, de har i det. Det er en problemstilling, der kan blive alvorlig i det øjeblik, man beslutter sig for at sælge sin bolig. Den større risiko for længerevarende ledighed gør i den sammenhæng familierne mere udsatte, fordi de kan blive nødsaget til at skifte bolig. Det understreger endnu en gang vigtigheden af, at man ikke sætter sig over evne, når man skal ud og købe ny bolig. Men det er der heller intet, der tyder på, at boligejerne gør,« siger Lene Espersen.