Lejlighederne stoppede langt fra toppen

Prisen på lejligheder er fladet ud på samme niveau, som de lå på, da de toppede inden finanskrisen. Tilsyneladende. I realiteten ligger de et godt stykke under.

Der er stadig et stykke vej til de rekordpriser, som hovedstadens lejligheder kostede op til finanskrisen. På overfladen er de tilbage på samme niveau. Men hvis inflationen regnes med, så er de stadig markant billigere. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig et stykke vej til de rekordpriser, som hovedstadens lejligheder kostede op til finanskrisen. På overfladen er de tilbage på samme niveau. Men hvis inflationen regnes med, så er de stadig markant billigere.

Helt præcist er de 14 procent billigere i gennemsnit. Og det vil sige, at en lejlighed til fire millioner kroner i 2006 i dag kun koster 3,44 millioner kroner, viser beregninger fra Nordea Kredit.

»Det betyder med andre ord, at vi i reale priser fortsat er meget langt fra de niveauer, lejligheder blev solgt for tilbage i 2006,« konkluderer chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge hende er de reale priser den rigtige måde at vurdere boligpriserne.

»Det viser priserne i forhold til købekraften. Og det betyder, at man har haft et tab, hvis man sælger den samme lejlighed til fire millioner kroner i dag. Det betyder også, at dem, der har købt på toppen, stadig ikke kan sælge til den samme pris,« siger hun.

Priserne i 2006 blev efterfølgende defineret som en prisboble, fordi de steg historisk voldsomt for derefter at falde lige så voldsomt. At de reale priser stadig er 14 procent under boblens niveau, betyder ifølge Lise Nytoft Bergmann flere ting.

For det første er der efter hendes opfattelse slet ikke tale om en ny prisboble på trods af de solide prisstigninger over de senere år.

»På nuværende tidspunkt kan en stor del af prisstigningen forklares med de faldende renter. Prisniveau skal være højere, når renten er så lav, så derfor kan man ikke sammenligne med situationen dengang, hvor renten steg,« siger hun.

For det andet er der for boligkøbere tale om en relativt fordelagtig situation på trods af de høje nominelle priser.

»Der er nu oven i de 14 procent lavere reale priser tale om en væsentlig lavere rente end dengang,« siger hun.

I forrige uge faldt renten på fastforrentede obligationslån så meget, at den toneangivende rente nu lyder på 2,5 procent. I forhold til de treprocents lån, der nu er lukkede for udstedelse, er det dermed blevet 640 kroner billigere om måneden at finansiere de fire millioner kroner til den nævnte lejlighed. Og den samlede tilbagebetaling af lånet er skrumpet med 312.000 kroner.

Lån med variabel rente, flekslån, har også udsigt til at forblive på en meget lav rente. Nykredit indledte fredag den første auktion, der skal definere renten på flekslån i de kommende år, og den første auktion af flere endte med en rente på 0,27 procent på etårige flekslån. Realkredit Danmark indleder mandag sin auktion, og ifølge prognosen hæver de sig kun en smule over det rekordlave niveau i 2015, så den etårige rente forventes at blive på 0,2 procent, mens den femårige rente forventes at ende på 0,7 procent.