Lejligheder i København kan stå foran optur

I bedste fald begynder priserne snart at stige på københavnske ejerlejligheder, vurderer Nordea.

Det ser lysere ud for ejerlejlighederne i København nu, end det har gjort i lang tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Efter prisfald på over 30 procent siden efteråret 2006, kan en vending være på vej på markedet for ejerlejligheder i København, vurderer storbanken Nordea.

Priserne er i hvert fald faldet så meget, at langt flere end før kan være med, og købe typiske lejligheder på 70 til 80 kvadratmeter. Det gælder også for sygeplejersker og andre grupper med knap så høje indkomster, også selv om de ikke har penge til nogen form for udbetaling på forhånd.Samtidig er renten faldet på betydelig vis, så det er blevet langt billigere at låne penge hos realkreditten end før.Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea siger, at det er blevet omkring 7.000 kroner billigere om året efter skat, at låne én million kroner.

”Det vil virke og vil få en positiv effekt på boligmarkedet. Renterne er lige nu er tæt på at være de laveste nogensinde i historien. Det er svært at sige, hvornår boligmarkedet vender, men muligheden for, at det sker i København inden for det næste halve til hele år er til stede, efter de senere års meget store prisfald,” siger han.

Han peger også på, at folk generelt får mange ekstra penge mellem hænderne fra stigende lønninger, lavere skatter med videre, som sætter flere i stand til at købe en bolig end før.Nordea har regnet en særlig boligbyrde ud, der viser hvor meget en førstegangkøber skal bruge af sin disponible indkomst på at købe en typisk bolig. Den er faldet fra 40 procent i København, da priserne toppede til nu 30 procent. For hele landet under et er den nede på 22 procent.