Lejligheder er boligmarkedets knaldperle

Lejlighederne stiger og falder hurtigere i pris end huse, og i hovedstadsområdet har ordet »boligboble« erstattet ulven i advarslen fra eventyret »Drengen og ulven.«

I en smeltedigel af mangel på boliger, lave renter og en kraftig tilstrømning til byerne er priserne især i hovedstadsområdet nu kogt så højt op, at det har fået økonomer til at advare om risikoen for en boligboble. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre ud af fire lejligheder handles i de fire største byer i landet. I en smeltedigel af mangel på boliger, lave renter og en kraftig tilstrømning til byerne er priserne især i hovedstadsområdet nu kogt så højt op, at det har fået økonomer til at advare om risikoen for en boligboble, en kraftig prisstigning blandt andet på grund af spekulation og uden sammenhæng med resten af økonomien. Hvis den opstår og brister, falder priserne så hurtigt, at både almindelige boligkøbere og spekulanter kommer i klemme – sammen med deres banker.

I midten af København er lejlighedspriserne steget med 40-60 procent siden 2. kvartal 2012, og der er risiko for, at det skyldes spekulation, advarer boligøkonom Joachim Borg Kristensen fra Nykredit.

»Vi mener dog ikke, at en ny boligboble er blevet pustet op. Vi forventer derimod, at priserne på ejerlejligheder fortsætter op i 2016 – men i et lavere tempo end i år. Vi har allerede set en mere afdæmpet udvikling siden sommeren, hvor ejerlejlighedspriserne i København har stået nogenlunde stille,« påpeger han.

Behersket tempo

Chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea mener heller ikke, at der er tale om en egentlig boble på det københavnske ejerlejlighedsmarked.

»Men vi mener, der er risiko for prisfald, hvis renten stiger mere eller hurtigere end forventet. I vores primære scenarier fortsætter lejlighedspriserne dog op i 2016 men i et væsentligt mere behersket tempo end i 2015, der har været det bedste år siden 2006,« siger hun.

Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig sætter konkrete tal på den forventede prisstigning, fire til seks procent, både fordi lejlighedspriserne er mere følsomme end huse over for renten – fordi variabel rente er mere udbredt end blandt husejere – og fordi søgningen mod de største byer kun tager til.

»Men de senere års kraftige prisstigninger er trods alt med til at dæmpe potentialet for yderligere større prisstigninger,« siger han.