Lego udløser kæmpe skattelettelse i Billund

Borgerne i Billund får markant skattesænkning, fordi pengene vælter ind hos Lego.

Foto: Claus Fisker.
Læs mere
Fold sammen

I disse år skovler Lego-koncernen penge ind fra sit salg af klodser over hele jorden, og det smitter nu af på de 26.400 borgere i Billund, hvor Lego fortsat har hovedsæde og stor produktion.

Et stort flertal i det Venstre-dominerede byråd har vedtaget at sænke personskatten med 0,5 procentpoint fra nytår. Det er højst usædvanligt herhjemme, for hvis der i ny og næ sker skattesænkninger, er de normalt på 0,1 eller måske 0,2 procentpoint.

Sænkningen er ekstra bemærkelsesværdig, fordi budgetforliget samtidig skruer op for budgetterne på flere områder - stik modsat situationen i de fleste andre kommuner.

»Der er ingen tvivl om, at vi har en god økonomi i Billund. Når vi har en virksomhed som Lego, hvor det går rigtig godt, så smitter det af på kommunen. Vi har pæne erhvervsskatter, men også mange arbejdspladser og mange arbejdspladser til højtuddannede«, siger borgmester Ib Kristensen (V) til Berlingske Business.

Kommunen anslår, at Lego har omkring 3.500 beskæftigede på sine adresser i kommunen. En anden stor arbejdsplads er Billund Lufthavn, landets næststørste efter Kastrup.

»Selve lufthavnen har vel omkring 700 ansatte, og regner man de luftfartsrelaterede erhverv med, taler vi nok om et par tusinde i alt,« vurderer Billund-borgmesteren.

Med budgetforliget går Billund fra en personskat på 25,2 procent i år til 24,7 procent fra nytår. Dermed skifter kommunen en delt 40. plads ud med en delt placering som landets 19. billigste skattekommune. I år er Rudersdal billigst med 22,5 procent, mens Langeland er dyrest med 27,8 procent.

Billund har landets syvendelaveste grundskyld med 20,48 promille, og Lego-kommunen opkræver slet ikke dækningsafgift, skatten på erhvervsejendomme.

Budgetforliget i Billund omfatter Venstre - som har flertal i byrådet - samt Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, mens Konservative og en borgerliste står udenfor.