Lavtlønnede sparer langt mere op

Efter 25 år med obligatoriske pensionsordninger via jobbet er gennemsnittet af lavtlønnede nu pensionsmillionærer, når de nærmer sig pensionsalderen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Jan Olsen kører truck fire nætter om ugen, og det har han gjort i 20 år. I endnu længere tid har han indbetalt til sin obligatoriske arbejdsmarkedspension – i begyndelsen 0,9 procent af indtægten.

»Jeg syntes, det var meget, vi skulle betale dengang«, siger han. I dag er Jan Olsen dog tilfreds med resultatet – allerede for flere år siden kunne den 62-årige lastbilchauffør kalde sig pensionsmillionær.

Det er han ikke alene om. Nye tal fra Nationalbanken, som PensionDanmark har analyseret, viser, at det gennemsnitlige medlem hos PensionDanmark er pensionsmillionær inden pensionsalderen, når medlemmets pensionsopsparinger i andre selskaber plus ATP lægges sammen, skriver Politiken.

PensionDanmark, hvis medlemmer arbejder inden for relativt lavtlønnede brancher som bygge- og anlæg, hotel- og restauration og rengøringsbranchen, er godt tilfreds med at have fået konkrete tal på medlemmernes formuer.

»De konkrete tal er en ganske markant nyhed for os, og det glæder os, at den samlede opsparing er så betydelig«, siger Torben Möger Pedersen, direktør for PensionDanmark.

»Mange af dem, der går på pension nu, har 1 million eller mere, og dermed kan de se frem til et væsentligt supplement til den offentlige folkepension på mellem 60.000-70.000 kroner ekstra om året«.

Det nuværende system med automatiske indbetalinger fra lønmodtager og arbejdsgiver trådte i kraft for størstedelen af danskerne i 1993 efter en berømt trepartsaftale. Før 1993 havde kun 25 procent en arbejdsmarkedspension.