Lavpris: Huse på tvangsauktions sælges til under halv pris langt de fleste steder

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.
Læs mere
Fold sammen

Prisnedsættelser og prisafslag af større eller mindre karakter hører ikke ligefrem til sjældenhederne på boligmarkedet.

Mens der i almindelige frie handler ofte er tale om en justering, der får udbudsprisen ned på den pæne side af et rundt tal og symbolske forhandlingsafslag, er der på tvangsauktioner noget større nedjusteringer på spil.

Sammenligner man de gennemsnitlige priser, som villaer og rækkehuse bliver solgt for i helt almindelige handler, med de priser, som tvangsauktionerede huse går for, er der nemlig en prisforskel på helt op til 62 procent. Det viser nye tal fra den uafhængige boligside Boliga.dk.

»Det er ikke noget mysterium, hvorfor man tit kan spare mange penge ved at handle på tvangsauktion. Det er nemlig som udgangspunkt hverken let eller risikofrit at købe fast ejendom på tvangsauktion,« siger Trine Peters, der er daglig leder for tvangsauktionssiderne itvang og tvangsauktioner.dk.

»En af de primære forskelle på at købe en ejendom på tvangsauktion og i fri handel er, at udbuddet er markant mindre. Det betyder bl.a., at de krav, man som køber kan stille til fx kvalitet og beliggenhed, er stærkt indskrænkede, og i den forbindelse er det vigtigt at slå fast, at man som køber af fast ejendom på tvangsauktion også står med det fulde ansvar for eventuelle fejl og mangler,« siger Trine Peters.

Fyn og vestpå

Det er på Fyn, der er størst forskel på de priser, som bliver givet for huse, der har været udbudt offentligt til salg, og på de huse, der er solgt på tvang gennem landets fogedretter.

11.396 kr. er således, hvad en gennemsnitlig villa-kvadratmeter er gået for i området i år, mens prisen på en gennemsnitlig hus-kvadratmeter solgt på tvangsauktion er handlet for 4.368 kr.

Er det eksempelvis et hus på 120 kvadratmeter, så svarer forskellen  til, at et hus handlet frit har kostet 845.000 kr. mere end en på tvangsauktion.

Også i det nordlige, østlige og sydlige Jylland er der stor forskel på, hvad husene bliver solgt for på tvangsauktion og i almindelig fri handel.

Her er de villaer og rækkehuse, der er solgt på tvangsauktion i år, nemlig gået hele 57-58 procent under den gennemsnitlige pris, som områdernes øvrige villaer er solgt for i løbet af 2017.

Mindst forskel i hovedstaden

Nordsjælland er det område i landet, hvor prisforskellen på tvangsauktionerede og almindeligt handlede huse er mindst.

I almindelig handel er husene i området nemlig i år solgt for gennemsnitlige kvadratmeterpriser på 22.430 kr. Mens fogedretterne i samme område har ladet tvangsauktionshammeren falde ved bud svarende til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 24 procent lavere.

Traditionelt er Nordsjælland også blandt de steder i landet, hvor der bliver begæret absolut færrest tvangsauktioner, mens Sydsjælland og i særdeleshed Nykøbing Falsters retskreds har haft flest ejendomme på tvang i løbet af de seneste ti år.