Lavine af boliglån klar til konvertering

Boligejerne er i fuld gang med at udnytte den lave rente til at omlægge lån. Der er optræk til en historisk stor konverteringsbølge inden for de næste uger.

En gigantisk lavine af omlægninger af boliglån er på vej og vil rulle ved udgangen af denne måned, hvor der er opsigelsesfrist på gamle lån. Der er allerede nu opsagt gamle lån for mere end 31 milliarder kroner, men erfaringsmæssigt kommer de fleste opsigelser helt op til deadline, der er fredag 31. oktober, fordi der så spares udgifter til de såkaldte differencerenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Ringbæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gigantisk lavine af omlægninger af boliglån er på vej og vil rulle ved udgangen af denne måned, hvor der er opsigelsesfrist på gamle lån. Der er allerede nu opsagt gamle lån for mere end 31 milliarder kroner, men erfaringsmæssigt kommer de fleste opsigelser helt op til deadline, der er fredag 31. oktober, fordi der så spares udgifter til de såkaldte differencerenter.

»Så der kommer med sikkerhed en ret stor konverteringsbølge nu og ved udgangen af denne måned. Det kan vi se på de opsigelser, vi allerede har og også venter at få i de kommende dage,« siger Christian Hilligsøe Heinig, som er cheføkonom hos Realkredit Danmark.

En af de største konverteringslaviner i nyere tid fandt sted i 2012, hvor lån for mere end 100 milliarder kroner blev omlagt i ét enkelt kvartal. At tallet skulle komme så højt op denne gang kan ikke helt udelukkes.

Men nutidens bølger af låneomlægninger vil næppe nogensinde komme til at overgå det, der blev set i første halvdel af 1990erne. Dengang var det nemlig stort set alle boligejere, der havde fastforrentede lån, som kan konverteres. I dag er pænt over halvdelen af alle lån derimod med variabel rente og af typen fleks- og rentetilpasningslån, som er inkonvertible og derfor ikke kan omlægges med fordel, før de udløber.

 

Det er først og fremmest fireprocentobliga-tioner med løbetider til mellem 2024 og 2035, der bliver sagt op, og som derfor vil blive lagt om nu. Dem er der allerede nu opsagt for 15 milliarder kroner af hos både Realkredit Danmark, Nykredit, Totalkredit, BRFkredit og Nordea Kredit. Det svarer til, at 11 procent af alle disse obligationer på nuværende tidspunkt står til at blive udtrukket til kurs 100 ved nytår.

Det er noget, som giver boligejerne en pæn besparelse på renten, men som så til gengæld er surt for alle dem, der ejer obligationerne og får dem udtrukket til kurs 100. Ejerne af obligationer skal også ud og se sig om efter nye steder at placere deres sparepenge, og det bliver til en lavere rente.

De lån, som boligejerne optager i stedet for de gamle, er især 30-årige 2,5-procentlån med løbetid til 2047. Men der er også en del interesse for 20-årige toprocentlån med løbetid til 2037 og 15-årige 1,5-procentlån, der løber til 2032.

Der er en pæn besparelse at høste på ydelsen, hvis man har et fire- eller femprocentlån med en restløbetid på 15 eller 20 år og bytter det ud med et nyt lån med en lavere rente og præcis samme løbetid. I flere tilfælde kan der spares flere hundrede kroner om måneden efter skat for hver ene million kroner, der er tale om. Der er også en del, som vælger at bruge besparelsen på det nye lån til at klippe yderligere af løbetiden, så de hurtigere bliver gældfri.

Boliglån, som skal omlægges, skal opsiges med to måneders varsel til en af de fire årlige terminer, der ligger ved udgangen af januar, april, juli og oktober. En opsigelse, før oktober udløber, betyder, at det gamle lån kan indfries 1. januar. Venter man derimod til november, kan man først slippe ud af det gamle lån til næste termin, der er til 1. april.

Dermed kommer man til at sidde med to lån i en længere periode, og det koster dyrt i såkaldte differencerenter. Den kortest mulige tid, man kan komme ned på at betale disse differencerenter, er to måneder, og det nås kun, hvis man opsiger sine lån så tæt på udgangen af oktober eller anden opsigelsesfrist som muligt.

Realkreditten kan være et par dage eller mere endnu om at behandle en låneomlægning. Så man skal heller ikke vente alt for længe og være alt for tålmodig. Det gælder faktisk om at komme ud af starthullerne allerede mandag i den kommende uge, hvis man alligevel går med planer om at skifte et boliglån ud med et nyt og vil nå det før nytår.