Laveste antal udbudte boliger i ti år

Afstanden mellem til-salg-skiltene vokser i øjeblikket, og boligkøberne har færre hjem in spe at vælge mellem end tidligere.

Foto: Jeppe Michael Jensen

Antallet af udbudte boliger er nemlig det laveste for en august måned i 10 år. Ikke siden de glade før-krise-dage har der været så få valgmuligheder for køberne, viser en opgørelse fra boligsiden Boliga.

Således var der ved starten af årets sidste sommermåned blot 66.796 boliger udbudt offentligt til salg, mens der sidste år var 72.865 på samme dato og hele 87.843 tilbage i 2011.

Kun i 2007 - altså for 11 år siden - var antallet af udbudte boliger lavere.

At udbuddet er så lavet i disse dage, skyldes stigende salg inden for de mest gængse boligtyper, forklarer direktør hos Boliga og boligøkonom Frederik Rovsing.

Det går generelt bedre på boligmarkedet, hvor der bliver solgt flere huse, lejligheder og sommerhuse end de foregående år. Det er gode nyheder for sælgerne, der alt andet lige vil kunne opnå højere priser på deres boliger, siger han.

Lejlighederne er pist væk

Særligt folk på jagt efter en lejlighed eller andelsbolig har færre valgmuligheder - udbuddet af begge boligtyper har nemlig taget et gevaldigt dyk sammenlignet med tidligere tider.

Således er antallet af ejerlejligheder sat offentligt til salg mere end halveret over de seneste 10 år. I 2008 var der 14.863 lejligheder til salg, mens det tal i år var faldet til 6488. Andelsboligerne - der generelt forsvinder fra det offentlige marked i gode tider - er også på et rekordlavt niveau sammenlignet med de seneste ti år.

»Hovedårsagen til det faldende udbud skyldes, at andelsboligmarkedet og ejerlejlighedsmarkedet i København har været rødglødende de sidste par år. Andelsboliger er ofte blot til salg 1-2 dage, før en køber har skrevet under, og det har mere eller mindre støvsuget markedet,« siger Frederik Rovsing.

De begrænsede valgmuligheder gælder også på villamarkedet, hvor der også den 1. august var det laveste antal udbudt siden 2008.

Her kan du se udbuddet af boliger.

Boliga har opgjort antallet af udbudte boliger per 1. august fra 2007-2017. Tallene er opgjort på landsplan.